Bošnjak i Đukanović predložili dopune Zakona o radu

Pored opštih uslova, kandidat može, pa osnovu posebnih uslova, ostvariti ukupno 100 bodova, primjenom sljedećih kriterijuma
1 komentar(a)
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Branka Bošnjak, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.12.2014. 14:38h

Demokratski front (DF) predložio je dopune Zakona o radu, ocjenjujući da je dosadašnja praksa pokazala da su direktori preduzeća, u kojima je država većinski vlasnik, imali diskreciono pravo da, bez kontrole, biraju kandidate.

"To je unosilo pravnu nesigurnost, pa je čest slučaj da najbolji kandidati nemaju prednost u odnosu na ostale", kaže se u obrazloženju zakonskih izmjena, koje su predložili poslanici Branka Bošnjak i Milutin Đukanović.

Novim zakonom preciziraju se kriterijumi i ocjene kandidata prijavljenih na oglas, odnosno konkurs za radno mjesto u preduzećima, odnosno ustanovama u kojima je država većinski vlasnik.

Pored opštih uslova, kandidat može, pa osnovu posebnih uslova, ostvariti ukupno 100 bodova, primjenom sljedećih kriterijuma.

"Prosječna ocjena tokom studiranja, odnosno školovanja do 70 bodova, dužina studiranja, odnosno školovanja do 10 bodova, rezultati provjere sposobnosti do 10 bodova, stručni i radni kvaliteti do 5 bodova i vrijeme provedeno na evidenciji Zavoda za zapošljavanje do 5 bodova", kaže se u obrazloženju predloženog zakona.

Provjeru sposobnosti vrši tročlana komisija koju obrazuje direktor preduzeća, čiji je jedan član predstavnik sindikata.

"Rang lista kandidata sa brojem bodova objavljuje se na internet stranici i oglasnoj tabli preduzeća i dostavlja učesnicima oglasa za upražnjeno radno mjesto”, kaže se u zakonskom aktu i precizora da je direktor preduzeća dužan da zakijuči ugovor o radu sa prvorangiranim kandidatom u roku od 15 dana od objavljivanja rang liste. Ako se oglasom traži više izvršilaca, direktor preduzeća bira najbolje ocijenjene kandidate pa redosledu sa rang liste".

Bonus video: