Nacionalna penzija za Branislava Mićunovića

Vlada je prihvatila zahtjev Ministarstva, kojim rukovodi potpredsjednik Vlade Duško Marković dok ne bude izabran novi ministar kulture, da za istaknutog kulturnog stvaraoca proglasi i književnika Iliju Lakušića, te skulptora Zlatka Glamočaka
368 pregleda 79 komentar(a)
Branislav Mićunović, Foto: Boris Pejović
Branislav Mićunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 05.12.2014. 06:26h

Vlada je prihvatila zahtjev Ministarstva kulture da doskorašnji čelnik tog resora i novoimenovani ambasador u Beogradu Branislav Mićunović dobije status istaknutog kulturnog stvaraoca.

Vlada je prihvatila zahtjev Ministarstva, kojim rukovodi potpredsjednik Vlade Duško Marković dok ne bude izabran novi ministar kulture, da za istaknutog kulturnog stvaraoca proglasi i književnika Iliju Lakušića, te skulptora Zlatka Glamočaka.

Prema informacijama “Vijesti”, status istaknutog kulturnog stvaraoca tražio je i književnik Gojko Čelebić, ali je Komisija Ministarstva kulture procijenila da on još ne ispunjava sve uslove. Čelebić, nekadašnji ambasador SCG, dobitnik je Trinaestojulske nagrade.

Komisiju su činili Pavle Pejović (CANU), Aleksandar Čilikov (Matica crnogorska), Ljiljana Zeković, istoričarka umjetnosti, Bogić Rakočević, književni kritičar i Radovan Papović, dirigent.

Oni su konstatovali da je rad Mićunovića “od izuzetnog značaja” za kulturu Crne Gore i njenu međunarodnu afirmaciju.

Bivši ministar kulture je za ambasadora u Beogradu imenovan u novembru 2013, a zahtjev svojim doskorašnjim saradnicima da ga proglase istaknutim stvaraocem podnio je 17. jula 2014.

Oni su konstatovali da je Mićunović režirao preko 25 predstava i da je Udruženje dramskih umjetnika ocijenilo da je njegov rad “od izuzetnog značaja za oblast u kojoj stvara”.

Dobijanje statusa koji je Mićunović zatražio znači da će on mjesečno dobijati doživotnu naknadu u bruto iznosu od 789.56 eura.

Pravo na status istaknutog kulturnog stvaraoca ima dobitnik najmanje pet relevantnih domaćih ili međunarodnih stručnih i društvenih nagrada, od kojih je jedna državna nagrada Crne Gore, kao i oni čiji stručni rad traje najmanje 20 godina.

Prema Vladinoj uredbi, visina doživotne naknade se određuje u zavisnosti od nagrada koje je stvaralac dobio. Tako dobitniku Trinaestojulske nagrade, koju je Mićunović stekao 1997. godine, penzija iznosi jednu i po prosječnu zaradu. Mićunović je, prije dvije godine, od Vlade dobio stan od 75 kvadratnih metara za atelje. Stan mu je dodijeljen kao profesoru na Fakultetu primijenjenih umjetnosti.

Bonus video: