Pejović: Vladavina prava uticaće i na ekonomski razvoj

Pejović je istakao da je crnogorsko društvo svjesno značaja koje poglavlja 23 i 24 imaju ne samo u političkom smislu, nego i u pogledu uticaja na ekonomski razvoj i sveukupni napredak društva
81 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2014. 11:07h

Reforme u oblasti vladavine prava su osnova svakog dobro uređenog demokratskog društva, kazao je državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović, koji je u Berlinu učestvovao na panel diskusiji „Ekonomska reforma i jačanje vladavine prava – univerzalni lijek protiv odugovlačenja procesa evropske integracije“.

Učesnici skupa su razmijenili mišljenje o prioritetima i instrumentima politike proširenja EU i, posebno, o uticaju i značaju reformi iz oblasti vladavine prava na ekonomsku situaciju u regionu i unapređenje investicijske klime.

Pejović je posebno naglasio pozitivan uticaj koji reforme u oblasti vladavine prava imaju na izgradnju dobrog poslovnog okruženja i jačanje pravne sigurnost koja je uslov privlačenja stranih investicija i podsticaj razvoja velikog broja poljoprivrednih i industrijskih aktivnosti.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Pejović je istakao da je crnogorsko društvo svjesno značaja koje poglavlja 23 i 24 imaju ne samo u političkom smislu, nego i u pogledu uticaja na ekonomski razvoj i sveukupni napredak društva.

On je u Berlinu predstavio zakonodavni i regulatorni okvir i informisao učesnike skupa o aktivnostima koje Crna Gora preduzima u pravcu ispunjavanja ekonomskih kriterijuma za članstvo u EU.

S druge strane, glavni pregovarač je ukazao na povratni uticaj koji ekonomski razvoj ima na jačanje vladavine prava, ističući da je on posebno važan u državama u procesu pristupanja EU.

“Učesnici skupa su naglasili potrebu intenziviranja procesa evropske integracije država Zapadnog Balkana, kako zbog ostvarenja dugoročne stabilizacije ovog dijela Evrope, tako i zbog postizanja pozitivnog trenda ekonomskog i ukupnog društvenog razvoja država regiona”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Na skupu su učestvovali predstavnici država Zapadnog Balkana koji su članovi radne grupe za Jugoistočnu Evropu Instituta Aspen, predstavnici njemačke Savezne kancelarije, Saveznog Ministarstva za ekonomske odnose i energetiku, kao i predstavnici EK.

Bonus video: