I KAP ugrožava pregovore sa EU

Evopski parlamentarci upozorili na klauzulu o balansu u slučaju neravnomjerog napretka u pristupnim pregovorima
2 komentar(a)
Skupština CG, POSP, Foto: Savo Prelević
Skupština CG, POSP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.12.2014. 19:49h

Evropski parlamentarci poručili su da poglavlje 8 u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom, koje se odnosi na politiku konkurecije, neće biti otovoreno dok Crna Gora ne riješi pitanje KAP-a, saznaju “Vijesti”.

Na sjednici Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP), na kojoj su učestvovali crnogorski i evropski parlamentarci, ocjenjeno je da Vlada mora riješiti problem Kombinata.

Centralna banka nedavno je procijenila da postoji rizik da dođe do raskida ugovora sa nikšićkim Unipromom, koji je kupio Kombinat, ako firma ne izmiri obaveze koje ima prema stečajnoj upravi fabrike. Bivši vladini partneri u KAP-u, MNSS i CEAC podnijeli su tužbe kojima traže naknadu štete.

Članovi POSP-a i ranije su ukazivali na negativne posljedice koje bi poslovanje KAP-a moglo imati na reputaciju Crne Gore.

Direktorica Generalnog direktorata Evropske komisije Aleksandara Kas Granje je na jučerašnjoj sjednici upozorila na klauzulu o balansu, kojom se mogu zaustaviti pregovori sa EU.

Radunović je ukazao na medijsku hajku protiv Vanje Ćalović, a Bulatović na ubistvo urednika “Dana” i napade na novinare i imovinu “Vijesti”

Poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović tvrdi da je Granje navela da uskoro neće biti aktiviranja klauzule, ali i da ona ostaje latentna opasnost.

Radunović je istakao i da je na sjednici ukazano da tabloid “Informer” mora prestati sa prljavim kampanjama. “Ukazao sam na to da 'Informer' izvršava misiju za vlasnike i one koji stoje iza njega. Kada je tiraž u pitanju, on nema ekonomsku opravdanost, već mu je misija da disciplinuje protivnike režima”, rekao je on, navodeći da je poslanik iz Hrvatske Jozo Radoš kazao da i u toj državi u vrijeme pregovora sa EU nije bilo efikasne implementacije zakona.

Predrag Bulatović (DF) na sjednici je podsjetio na nerasvijetljeno ubistvo glavnog urednika “Dana” Duška Jovanovića i napade na novinare i imovinu “Vijesti”, kao i neispunjavanje Akcionih planova za poglavlja 23 i 24.

Evropski i crnogorski parlamentarci bi na današnjoj sjednici trebalo da usvoje finalni tekst Deklaracije i preporuka, u kojoj će se između ostalog, tražiti osuda kampanje koju je “Informer” vodio protiv direktorice MANS-a Vanje Ćalović.

Predsjedavajuća u Delegaciji EP za odnose sa Crnom Gorom Aneliz Dods, koja je uz predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića predsjedavala sjednicom, kazala je da će novi sastav EP nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori. Crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić ocijenio je da je Evropska komisija u Izvještaju o napretku prepoznala napore Crne Gore, navodeći da je očuvanje zamaha u procesu proširenja obaveza obije strane.

On je pohvalio saradnju parlamenta i Vlade u procesu evropskih integracija, i najavio usvajanje zakona na kojima u pregovorima insistira Brisel.

Jasavićeva: Kazne za “Snimak” blage, zaustavite “Informer”

Poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić je evropskim parlamentarcima kazala da se nada da Tužilaštvo u slučaju “Informera” neće postupiti kao u aferi "Snimak", podsjećajući da su akteri kupovine glasova u Pljevljima osuđeni uslovnom kaznom zatvora od šest mjeseci, i to za zloupotrebu službenog položaja, dok su ostali oslobođeni optužbe.

Ona je iskazala zabrinutost zbog nekažnjivosti za ratne zločine i presude Ibrahimu Čikiću koji je kažnjen sa 4000 eura zbog sjećanja iznijetih u knjizi "Gdje sunce ne grije".

Bonus video: