SKUPŠTINA OPŠTINE

Spor oko zastupanja zemlje u Buljarici

"Nijesmo protiv interesa opštine, ali, koga su zmije ujedale, taj se i guštera boji, a mi već imamo iza sebe Maljevik i Kraljičinu plažu. Ko nam garantuje da neko iza leđa opštine neće sklopiti ugovor o zakupu. Odluka je manjkava i pravo je sprdanje sa građanima Bara," naveo je Savo Vujošević (DF), na što ga je predsjednik SO Osman Subašić opomenuo da povede računa o rječniku
10 komentar(a)
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Buljarica, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 01.12.2014. 17:04h

Glasanjem po prozivci, na zahrjev odbornice SNP-a Snežane Jonice, odbornici vladajućih DPS i SDP, te odbornici BS i DSCG izglasali su danas u nastavku IV sjednice SO Odluku o prenosu ovlašćenja Opštine Bar na Savjet za privatizaciju za valorizaciju lokaliteta Buljarica, protiv čega su bili DF, SNP i Pozitivna.

Ovlašćenje se odnosi na realizaciju cjelokupne tenderske procedure za prodaju i davanje u dugoročni zakup 22 hektara zemljišta u KO Mišići.

Dejan Đurović (DF) zatražio je da se to zemljšte prvo pokrije planovima, pa onda prodaje po višim cijenama, dodajući da se prije rasprave o  ovome u SO Bar “već mjesec dana kosi po Kufinu“.

"Nijesmo protiv interesa opštine, ali, koga su zmije ujedale, taj se i guštera boji, a mi već imamo iza sebe  Maljevik i Kraljičinu plažu. Ko nam garantuje da neko iza leđa opštine neće sklopiti ugovor o zakupu. Odluka je manjkava i pravo je sprdanje sa građanima Bara," naveo je  Savo Vujošević (DF), na što ga je  predsjednik SO Osman Subašić opomenuo da povede računa o rječniku.  

"U svakom poslu u kojem ima više učesnika, konsenzus među njima mora biti tretiran sporazumom. Za mene je najbitnije da se donošenjem ove odluke uključimo u proces. U svakom trenutku moći ćemo iskazati našu volju, da li to odgovara interesima Opštine Bar ili ne," rekao je Mićo Orlandić (SDP).

Ističući da je „velika muka“ što se odluka po hitnom postupku uvodi u dnevni red, Jonica je zatražila da SO prvo definiše u kojoj će se fazi donositi sporazum i gdje će Opština davati saglansosti, „u suprotnom, jasno je da se na zathjev Vlade opet izlazi nekome u suret da zaradi na račun građana Bara“. 

Većinom glasova prošao je izvještaj o radu JP Komunalne djelatnosti (KD) u 2013.  Đurović je pitao da li Opština duguje KD 3,58 miliona eura i da li KD duguje za doprinose 3,4 miliona eura,  a Jonica je rekla  da se u KD ne uplaćuju doprinosi od avgusta 2010. Zarija Fanović (DPS)  je kazao da su za 2013. izmirene sve obaveze Sekretarijata za opštu upravu prema JP iz njegovog resora, dok to nije slučaj  prema KD i Vodovodu.

"A ta su nam preduzeća ogledalo grada. Ne možemo biti nekome majka a nekome maćeha," dodao je  Franović.  

Branko Branković (DPS) je kazao da je Sporazumom Opštine i KD dogovorena isplata duga u 36 jednakih mjesečnih rata, a Damir Rašketić (SDP) je zamjerio što se u KD kao prihodi prikazuje ono što nije dobijeno od opštine.

"Ne čudi me više komunalna slika Bara, što je ovoliko pasa lutalica, ni što je zatrpan Rikavac. Ne mogu osuditi radnike KD koji su na ulici po kiši i vjetru svaki dan, već za to osuđujem rukovodioce. Kako  mislite da ljudima platite ovoliki dug," rekao je Radomir Novakovič-Cakan (Pozitivna) . 

Sjednica se nastavlja sjutra.

Preporučujemo za Vas