Radunović: Nacrt Deklaracije oštar prema crnogorskim vlastima

Radunović je ukazao da će u amandmanima ukazati na tehničku grešku u dijelu gdje se navodi da je DF okončao bojkot premijesrkog sata.
56 pregleda 1 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Slaven Radunović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.11.2014. 13:25h

Nacrt deklaracije koji su pripremili poslanici Evropskog parlamenta je najobjektivniji i najoštriji prema crnogorskim vlastima do sada, a važno je što se, kako je saopštio poslanik Demokratskog fronta (DF) Slaven Radunović, vraća u igru afera Snimak. O nacrtu Deklaracije koju su iz Brisela uputili crnogorskim poslanicima radi usaglašavanja, biće raspravljano na sastanku POSP-a, koji će biti održan 1. i 2. decembra, u Briselu. U Nacrtu Deklaracije POSP je iskazao “ozbiljnu zabrinutost” zbog članaka objavljenih u listu Informer kojima se poziva na nacionalnu i vjersku mržnju i oštro osudio napade tog lista na izvršnu direktorku MANS-a Vanju Ćalović. U tom dokumentu i preporukama pozivaju se nadležni organi da zaštite aktiviste civilnog društva od sličnih napada, sa zabrinutošću se primjećuje da slučajevi nasilja nad novinarima ostaju neriješeni, izražava zabrinutost zbog neobjektivnosti Javnog servisa i poziva vlast da „snažno unaprijedi izborno zakonodavstvo“. “Predlog Deklaracije od kolega iz EP, iz ugla opozicionog poslanika, možda je najobjektivniji i najoštriji prema crnogorskim vlastima. Ima detalja koje će opozicioni poslanici pokušati da isprave, ali su obuhvatno iz EP odradili svoj dio posla”, rekao je Radunović agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, za opoziciju je veoma važno, što se “vraća u igru afera Snimak” i naglašavaju problemi u medijima onim što je nastalo pojavom i radom Informera. “Čini nam se da je ova garnitura poslanika EP, koja je tek izabrana, i ovo im je prvi sastanak sa nama, ozbiljnije prišla poslu. To su utisci koje sam stekao na osnovu Deklaracije i zaključaka, a vidjećemo nakon sastanka u Briselu da li je tako”, rekao je Radunović. On je ukazao da će u amandmanima ukazati na tehničku grešku u dijelu gdje se navodi da je DF okončao bojkot premijesrkog sata. »To nije tačno. Samo se predsjednik Fronta Miodrag Lekić na prethodnom premijerskom satu pojavio kako bi dobio direktan odgovor da li je za Đukanovića završena afera Snimak, a zbog dobijenog odgovora mi se opet nismo vratili na premijerski sat i pitanje je kada će to biti", pojasnio je Radunović. On je kazao da ga čudi što kolege iz EP nisu pravilno informisane. Radunović je najavio da će reagovati i na predlog gdje se pozdravalja uvođenje sankcija Crne Gore Rusiji i konstatuje da je to dovelo do restrikcija na uvoz mesa iz Crne Gore, «što pokazuje koliko je to bio loš potez Vlade«. »I sigurni smo da je mogao da se nađe neki ugao koji bi bio prihvatljiviji za Crnu Goru i njenu poziciju u cijeloj ovoj krizi-posebno iz privrednog ugla. Znamo da je Crnoj Gori Rusija veoma važan spoljnotrgovinski partner. Ako neke velike evropske države mogu da podnesu taj ekonomski udarac za svoju privredu uvođenjem sankcija Rusiji, Crna Gora teško da može«, naveo je on. Radunović je kazao da će nakon detaljnog razmatranja svih tačaka Deklaracije sa kolegama iz Fronta sigurno amandmanski reagovati na još neke odredbe.

Bonus video: