Kritike iz EU zbog RTCG, Ćalović i NVO

23 komentar(a)
Vanja Ćalović, Foto: Savo Prelević
Vanja Ćalović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.11.2014. 14:32h

Parlamentarni odbor za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) EU i Crne Gore iskazao je “ozbiljnu zabrinutost” zbog članaka objavljenih u listu Informer kojima se poziva na nacionalnu i vjersku mržnju i oštro osudio napade tog lista na izvršnu direktorku MANS-a Vanju Ćalović.

U Nacrtu deklaracije i preporuka pozivaju se nadležni organi da zaštite aktiviste civilnog društva od sličnih napada. „Stvaranjem ambijenta u kojem mogu raditi bez straha od odmazde, kao i da sprovode istrage protiv počinilaca kampanje klevete protiv Ćalović, uzimajući u obzir prethodni neadekvatni odnos prema organizaciji koju vodi, uključujući nezakonitu prismotru policije nakon objavljivanja snimka sa svadbe biznismena optuženog za pranje novca kojoj su prisustvovali visoki funkcioneri ANB“, navodi se u dokumentu koji su iz Brisela uputili crnogorskim poslanicima radi usaglašavanja o konačnom tekstu sa kolegama iz evropskog parlamenta na sastanku POSP-a, 1. i 2. decembra, u Briselu.

Osnovni sud u Podgorici utvrdio je ranije da je policija nezakonito prisluškivala MANS-a dok su pokušavali da utvrde ko je na Internet postavio snimaka sa svadbe Safeta Kalića na kome se vidi viski službenika ANB Zoran Lazović.

U Nacrtu deklaracije i preporukama, POSP sa zabrinutošću primjećuje da slučajevi nasilja nad novinarima ostaju neriješeni uprkos radu Komisije za praćenje istraga u tim slučajevima. Pored toga, u nacrtu se izražava i zabrinutost zbog neobjektivnosti Javnog servisa: „POSP izkazuje zabrinutost zbog pada profesionalnosti i objektivnosti informativnog programa Javnog servisa“.

Nacrtom deklaracije POSP se osvrće i na izbore u Crnoj Gori i poziva vlast da „snažno unaprijedi izborno zakonodavstvo“.

„Primjećuje sa zabrinutošću da je sprovođenje svih izbora snažno osporavano, poziva crnogorske vlasti da snažno i sistematično unaprijede izborni zakonodavni i organizacioni okvir“ navodi se u dokumentu.

Pozdravljaju se napori za unapređenje kvaliteta i pouzdanosti biračkih spiskova i kreiranje Zakona o finansiranju političkih subjekata.

Nacrtom deklaracije pozdravlja se odluka Crne Gore da podrži sankcije Rusiji što je, kako se navodi u dokumentu, rezultiralo uvođenjem restrikcija na uvoz mesa iz Crne Gore u Rusiju i Bjelorusiju i odlukom Centralne banke Rusije da oduzme licencu za rad moskovskoj filijali Atlas banke.

Nacrtom se ukazuje da su snažniji napori potrebni u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, uključujući bolju saradnju policije i tužilaštva u istražnom postupku. Delegaciju evroparlamentaraca predvodiće Aneliza Dods, koja je na to mjesto zamijenila Eduarda Kukana, dok će Skupštinu Crne Gore predvoditi Ranko Krivokapić.

Ograničen napredak u konfiskaciji

U Nacrtu deklaracije konstatuje se da izbor VDT-a, uspostavljanje specijalnog tužilaštva za borbu protiv korupcije mogu doprinijeti postizanju većeg napretka u borbi protiv korupcije ali se i ponavlja značaj sistematičnog razvoja stabilnog sistema praćenja rezultata ostvarenih u istragama, krivičnom gonjenju i presudama, zapljeni i konfiskaciji u slučajevima korupcije i organizovanog kriminala.

"Naglašava da je napredak u ovom pogledu i dalje nedovoljan u Crnoj Gori“, navodi se u dokumentu.

Bonus video: