Partijama iz budžeta skoro 380 hiljada

ASK utvrdila da je 11 uglavnom vanparlamentarnih partija prekršilo zakon. Njima prijeti kazna do 20.00
578 pregleda 0 komentar(a)
Bivša izborna koalicija “Ključ”, Foto: Zoran Đurić
Bivša izborna koalicija “Ključ”, Foto: Zoran Đurić

Parlamentarne partije će za ovu godinu dobiti 379, 473 eura, od čega najviše DPS (143,356 eura) i Demokratski front (75,894 eura).

Odluku o izmjenama Odluke o visini budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada je objavilo Ministarstvo finansija na sajtu prije dva dana.

Po tom osnovu Demokratama će pripasti 38,415 eura, bivšoj Koaliciji “Ključ”, odnosno Demosu, SNP i GP URA - 42,163 eura.

SDP-u pripada 23,427 eura, a SD-u 15.928 eura. Bošnjačkoj stranci 15,928 eura, Albanskoj koaliciji Forca - DUA-AA 12,180 eura i HGI 12, 415 eura.

Istovremeno, Agencija za sprečavanje korupcije objavila je odluku o određivanju partijske članarine.

Jedanaest političkih partija nije dostavilo odluku u zakonskom roku, zbog čega svakoj od njih prijeti novčana kazna i do 20.000 eura.

ASK je objavila da među partijama koje nisu na vrijeme ispunile svoju zakonsku obavezu su Pozitivna Crna Gora, Demokratska stranka jedinstva, Bošnjačka demokratska partija, Partija za Gusinje, Demokratska partija, Novska lista, Grupa birača Biram Plav, Grupa građana Mišo Škobalj, Grupa birača Izbor, Stara garda LSCG i Tivatska akcija.

U pitanju su vanparlamentarne partije.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje da odluku o visini članarine politički subjekt dostavlja Agenciji najkasnije do kraja januara.

Onima koji to ne urade Zakonom je propisana novčana kazna od 10.000 do 20.000 eura.

Od ukupno 59 obveznika na koje se odnosi obaveza dostavljanja odluka o visini članarine, tu obavezu je ispunilo njih 43, navodi ASK.

Neće biti pokrenut prekršajni postupak protiv pet subjekata za koje je Agencija utvrdila da su u postupku gašenja ili za koje je Ministarstvu javne uprave dostavila zahtjev za utvrđivanje činjenica o eventualnom brisanju iz registra političkih partija.

Tih pet partija su Demokratska zajednica Muslimana i Bošnjaka, Narodna stranka, Partija udruženih penzionera i invalida (Pridružili se Demokratskom frontu), Stranka srpskih radikala i Zelena partija.

SNP-u manje para nego Lekiću

Ove godine SNP-u za finansiranje partije pripada samo 14,054 eura. Stranka koja je nekada bila najjača opoziciona, sada ima samo tri poslanika i u izbornoj koaliciji Ključ dobila je manje novca od Demosa čiji je poslanik samo Miodrag Lekić, lider partije.

Najmanje para iz budžeta za 2019. dobila je Albanska alternativa Nika Đeljošaja i to 2,436 eura.

Bonus video: