Vujanović: Ustavno sudstvo usklađeno sa evropskom praksom

Prema njegovim riječima, institutom ustavne žalbe Ustavni sud obezbjeđuje neposrednu i direktnu zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njihovoj poslednjoj državnoj kontroli
4 komentar(a)
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Vujanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.11.2014. 13:12h

Crnogorsko ustavno sudstvo je usklađeno sa najzahtjevnijom evropskom praksom u funkciji doslednog vrednovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda, rekao je danas predsjednik države Filip Vujanović.

On je, na svečanosti povodom obilježavanja 50. godina Ustavnog suda u Crnoj Gori, rekao da vrijednost svakog društva i kvalitet života građana značajno zavisi od obuhvatnosti zajemčenih ljudskih prava i osnovnih sloboda i načina njihove zaštite.

"Zato se i razvoj svakog društva može vrednovati po ukupnom tretmanu ljudskih prava i osnovnih sloboda", rekao je Vujanović.

Kako je naveo, odgovornost za kapitalnu vrijednost ima društvo u cjelini ali posebno država, "u zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda istaknuto mjesto pripada ustavnom sudstvu što mu daje izuzetnu vrijednost i značaj".

Ustavno sudskom zaštitom ljudskih prava i osnovnih sloboda Ustavom iz 2007. godine Crna Gora se, rekao je on, pridružila državama koje su obezbijedile njihovu zaštitu kroz temeljno važan princip - da svi akti koji se odnose na ljudska prava i osnovne slobode imaju ocjenu ustavnosti.

"Na taj način naše ustavno sudstvo je usklađeno sa najzahtjevnijom evropskom praksom u funkciji doslednog vrednovanja ljudskih prava i osnovnih sloboda", rekao je Vujanović.

Takva pozicija Ustavnog suda u zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, smatra on, dala mu je posebnu ulogu u afirmaciji i zaštiti najvećih društvenih vrijednosti u vladavini prava.

"Izvjesno je da se ustavnom žalbom ljudska prava cjelovito štite nezavisno od normativne utvrđenosti i mjesta u Ustavu ali i jednako ratifikovanim međunarodnim aktima", kazao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, institutom ustavne žalbe Ustavni sud obezbjeđuje neposrednu i direktnu zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njihovoj poslednjoj državnoj kontroli.

"Posebnu vrijednost zaštite obezbjeđuje princip da se odredbe o ljudskim pravima i osnovnim slobodama tumače u korist najvećih vridnosti demokratskog društva, a u skladu sa opšte važećim međunarodnim standardima i najboljom praksom međunarodnih institucija", naveo je Vujanović.

Kao poslednja instanca zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda u Crnoj Gori, dodao je on, odluka Ustavnog suda o njima je osnov provjere od Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koji obezbjeđuje ujednačavanje standarda u Evropskoj zajedici.

"Ustav Crne Gore utrđuje jasan i konzistentan odnos ustavnog i redovnog sudstva. Mehanizam zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda kod ustavnog suda podrazumijeva predhodno iskorišćenje svih djelotvornih pravnih sredstava", rekao je Vujanović.

On je kazao da se time poštuje pozicija sudske vlasti kao suverene vlasti i samostalnost i nezavisnog suda kao i, o okviru te vlasti, pozicija Vrhovnog suda kao najvišeg suda u Crnoj Gori.

"To praktično znači da je u svakoj sudskoj stvari suvereno pravo redovnog suda da ocjenjuje činjenice i primjenjuje materijalno pravo i da je Vrhovni sud, u okviru te nadležnosti, najviši sud u Crnoj Gori", naveo je Vujanović.

Prema njegovom riječima, suvereno je pravo Ustavnog suda da u svakom konkretnom slučaju, nakon što su iskorišćena djelotvorna sredstva u redovnom sudu, ocijeni poštovanje ljudskih prava i osnovnih sloboda. "Takva odluka je opšte obavezujuća i redovni sud je mora ispoštovati".

"Ovakva pozicija Ustavnog suda je kapitalno važan uslov vladavine prava a time i demokratičnosti društva. Nivo ljudskih prava i osnovnih sloboda i mehanizam njihove zaštite imaju svoju posebnu vrijednost u procesu evropskih integracija, ali su bitni za vrijednost društva i kvalitet života svih građana", zaključio je Vujanović.

Bonus video: