"PO PRINCIPU AFERE KOVERAT"

Martinović: Radovi na Smokovcu namjerno zaboravljeni da bi se donatoru DPS-a namjestio posao

"Afera "Koverat" je, sa jedne strane, potpuno ogolila način na koji DPS osvaja vlast u Crnoj Gori, a sa druge, način na koji se zloupotrebljavaju sredstva građana u partijske svrhe DPS-a", poručio je Martinović.
1552 pregleda 3 komentar(a)
Martinović, Foto: Demokratska Crna Gora
Martinović, Foto: Demokratska Crna Gora

Vlada Crne Gore je na sjednici 17. januara ove godine dala saglasnost za izvođenje pripremnih radova za građenje složenog inženjerskog objekta - izgradnja prve faze petlje Smokovac, međutim, javnost Crne Gore nema potpune informacije ko će, pod kojim uslovima i za koliko novca izgraditi zaboravljenu petlju Smokovac, saopštio je danas Vladimir Martinović, potpredsjednik Demokratske Crne Gore.

Martinović je kazao i da su ti radovi namjerno zaboravljeni, i nijesu ugovoreni onda kada je trebalo, da bi se po principu afere "Koverat" nekom donatoru Demokratske partije socijalista (DPS) namjestio posao od više desetina miliona eura, kroz koji bi debelo naplatio "ulaganje“ u kampanju partije predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

"Po sopstvenom priznanju aktuelnog ministra saobraćaja, Osmana Nurkovića, prilikom preuzimanja dužnosti od bivšeg ministra, a sadašnjeg predsjednika Skupštine Ivana Brajovića, u ministarstvu je zatekao haos i, kako sam kaže, nije petlja jedino što se mora raspetljati. Ova izjava ide u prilog našim ranijim tvrdnjama da će, osim petlje, građani Crne Gore za naknadne i nepredvidive radove, kao što su elektro i hidro instalacije, platiti više desetina miliona eura. Ministar Nurkovića izjavio je da će do kraja 2018. godine sa kineskom kompanijom, kao izvođačem radova na autoputu, usaglasiti obim i vrstu radova koji se smatraju nepredvidivim, naknadnim i dodatnim radovima, kao i finasijski iskaz, odnosno cijenu koju država treba da plati za te radove", istakao je Martinović.

On je dodao da shodno tome, javno pozivaju Nurkovića da obavijesti javnost da li su gore navedeni poslovi usaglašeni sa izvođačem radova.

"Da li je o tome obostrano potpisan neki akt, kao, recimo, aneks ugovora i sl, i ako jeste, zašto se to krije od javnosti?", naveo je Martinović.

Demokrate takođe, pozivaju Nurkovića da obavijesti javnost u kojoj su fazi aktivnosti na ugovaranju izgradnje petlje Smokovac.

"Da li se planira javni poziv za izbor izvođača radova za izgradnju ovog objekta ili će se izvođač odabrati neposrednom pogodobom? Ako je plan da se izvođač izabere neposrednom pogodbom, smatramo nužnim da javnost to unaprijed zna. Dakle, saopštite javnosti na bazi kojih propisa se može donijeti takva odluka, i kako će se u slučaju izbora izvođača neposrednom pogodbom država zaštiti od toga da ugovorena cijena za izgradnju tog projekta bude realna. Interes države ne može biti da se dio po dio reguliše i ugovara, jer to državu dovodi u nepovoljan položaj. Ovo iz razloga, jer joj je slaba pozicija prilikom pregovora i ima mnogo slabiju snagu da kroz konkurentske postupke izdejstvuje niže cijena radova. Potpuno je jasno da su svi ovi radovi namjerno zaboravljeni, i nijesu ugovoreni onda kada je trebalo, da bi se po principu afere "Koverat" nekom donatoru DPS-a namjestio posao od više desetina miliona eura, kroz koji bi debelo naplatio "ulaganje“ u kampanju Đukanovićeve partije. Đukanović je, kako i sam priznaje, u tim odnosima njega i biznismena, ostvarivao obostrani interes. Afera "Koverat" je, sa jedne strane, potpuno ogolila način na koji DPS osvaja vlast u Crnoj Gori, a sa druge, način na koji se zloupotrebljavaju sredstva građana u partijske svrhe DPS-a", poručio je Martinović.

Demokrate očekuju od Nurkovića da javnost Crne Gore obavijesti koliko će u krajnjem, koštati zaboravnost Ivana Brajovića, tadašnjeg ministra saobraćaja, i Mila Đukanovića, tadašnjeg premijera.

"Takođe, očekujemo da podnese krivične prijave protiv njih kao najodgovornijih lica za brojne propuste koje imamo od početka ugovaranja prve dionice autoputa. Nema više nikakve dileme, koverte su uzete i u slučaju autoputa", zaključio je Martinović.

Preporučujemo za Vas