Đukanović: Aneks sporazuma sa SDP-om u narednih 20-ak dana

On je rekao da će DPS i SDP u narednih nekoliko dana obaviti „neke zanimljive, stručne i političke razgovore na nekoliko važnih razvojnih tema, i u oblasti turizma, i saobraćaja, i energetike, i regionalnog razvoja
7 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 26.11.2014. 15:28h

Aneks koalicionog sporazuma Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije (SDP) trebalo bi da bude usaglašen u narednih 20-ak dana, tako da se do kraja godine može očekivati i rekonstrukcija Vlade, najavio je premijer Milo Đukanović.

On je novinarima u parlamentu rekao da ima spremna rješenja za svaki resor, i da bi i danas mogao da saopšti imena budućih ministara ali, kako je naveo, smatra da je važnije da koalicioni partneri prije toga usaglase prioritete rada Vlade u narednom periodu.

„Pažljivo radimo na aneksu sporazuma, pokušavamo da sve nedoumice među koalicionim partnerima, prije svega vezano za tempo i sadržaj razvojne politike tokom naredne godine, prethodno raspravimo“, kazao je Đukanović.

On je rekao da će DPS i SDP u narednih nekoliko dana obaviti „neke zanimljive, stručne i političke razgovore na nekoliko važnih razvojnih tema, i u oblasti turizma, i saobraćaja, i energetike, i regionalnog razvoja.

„Pa da nakon toga ono o čemu se saglasimo upišemo u aneks koalicionog sporazuma i stvorimo dobru političku platformu za efikasan rad Vlade u narednom periodu“, pojasnio je Đukanović.

Na pitanje da li od toga zavisi popunjavanje upražnjenih ministarskih mjesta, on je rekao da bi mogao svakog dana da izađe sa predlogom za njihovu popunu.

„Međutim, želio sam namjerno da taj posao obavimo po nekom redosljedu, da najprije kroz politički dijalog dođemo do saglasnosti oko toga šta će biti radni prioriteti Vlade u narednom periodu. Čini mi se da je to osnova na bazi koje bi trebalo birati personalni sastav Vlade“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, personalni sastav Vlade treba da proizađe iz onoga što će biti njeni radni prioriteti u narednoj godini.

„Mogu, dakle, i danas da izađem sa tim, imam apsolutno spremna rješenja za svaki resor, ali želim da najprije objavimo ovaj dio posla, iako znam da je i političkoj i ukupnoj javnosti najintrigantnije ko će biti koji ministar“, naglasio je Đukanović.

"Nijesam zadovoljan odgovorom da treba da dovedemo zemlju do poziva za NATO"

On je rekao da je za njega mnogo intrigantnije hoće li se koalicioni partneri dogovoriti šta će raditi naredne godine.

„Nijesam zadovoljan odgovorom da treba da dovedemo zemlju do poziva za NATO, to se podrazumijeva. Ali, valjda treba još nešto da uradimo“, dodao je Đukanović.

Na pitanje kada se može očekivati završetak razgovora između koalicionih partnera, on je rekao da bi to trebalo da bude u narednih 20-ak dana.

„Na razgovoru koji smo imali prije ne duže od deset dana, kazali smo da bi, možda, u narednih mjesec, znači preostalih 20 dana, trebalo da obavimo ta četiri razgovora za koje se osnova priprema u nadležnim resorima u Vladi. Očekujem da bismo u tom okviru mogli završiti razgovore o ovim pitanjima i nakon toga stvoriti uslove da sadržaj aneksa koalicionog sporazuma bude štivo koje podstiče na jednu djelotvornu akciju“, naveo je Đukanović.

Na pitanje da li će to biti do kraja godine, on je rekao da je plan takav.

Nesporazum između UCG i Ekonomskog fakuleta

Komentarišući dešavanja na relaciji Univerzitet Crne Gore – Ekonomski fakultet, on je kazao da se nada da nije riječ ni o kakvom sukobu.

„Prije bih to nazvao nesporazumom koji treba riješiti u interesu potreba, ne samo UCG i Vlade, nego ukupne crnogorske javnosti, da imamo prestižan državni univerzitet koji će moći da obavlja svoju društvenu funkciju, a istovremeno da bude konkurentan na tržištu visokog obrazovanja“, kazao je Đukanović.

Na pitanje kako komentariše tvrdnje smijenjenog dekana Ekonomskog fakulteta Milivoja Radovića da je prekobrojne studente upisivao na intervenciju bivšeg ministra prosvjete, Slavoljuba Stijepovića, Đukanović je rekao da, kao premijer, ne može pokazati razumijevanje za „pominjanje imena pojedinaca kao alibi za nešto što bi trebalo da opravda nezakonito poslovanje“.

Prema njegovim riječima, Vlada je ukupnom politikom, uključujući i politiku budžeta za narednu godinu pokušala da stvori dodatne pretpostavke za dalje restrukturiranje državnog univerziteta u cilju njegove konkurentnosti.

„Nadamo se da uprava UCG, uključujući i uprave cih univerzitetskih jedinica, neće propustiti pogodnosti koje su samo nagoviještene za narednu godinu, ali koje će predstavljati kontinuitet politike Vlade za naredni period", rekao je Đukanović.

On je poručio da se svi na Univerzitetu moraju zapitati da li odgovaraju očekivanjima od takve institucije, kada je u pitanju poštovanje pravnog sistema.

„Da li poštujemo zakone o visokom obrazovanju, da li poštujemo akta, uključujući i saglasnost Vlade na politiku upisa? Valjda je jasno da, kao predsjednik Vlade, ne mogu imati razumijevanja ni za minimalna odstupanja, i da mi tu nikakav alibi nije opravdanje“, naveo je Đukanović.

Kako je kazao, ako je neko „stavljen u funkciju alibija, onda samo možemo da pričamo o tome kakva je odgovornost onoga ko pruža alibi“.

„I kakva je odgovornost dekana koji nema integritet da odoli bilo čijem pritisku“, dodao je Đukanović.

Bonus video: