Bošković: Crna Gora podržava napore za diplomatsko rješenje ukrajinske krize

Černiš iskazao zahvalnost Crnoj Gori na podršci u rješavanju ukrajinske krize kroz dijalog i posredovanje međunarodne zajednice
538 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Odbrana.gov.me
Sa sastanka, Foto: Odbrana.gov.me

Ministar za pitanja privremeno okupiranih teritorija i interno raseljenih lica Ukrajine Vadim Černiš razgovarao je sa ministrom odbrane Crne Gore Predragom Boškovićem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Bošković je izrazio zadovoljstvo dinamikom političkog dijaloga Crne Gore i Ukrajine na najvišem nivou.

Bošković je kazao da Crna Gora podržava diplomatske napore ka održivom rješenju ukrajinske krize, zasnovanom na suverenitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, u sklopu njenih međunarodno priznatih granica.

Bošković je naglasio da Crna Gora zastupa stavove koji su u skladu sa vanjskom politikom i vrijednostima Evropske unije.

Černiš je, kako se navodi u saopštenju, iskazao zahvalnost Crnoj Gori na podršci u rješavanju ukrajinske krize kroz dijalog i posredovanje međunarodne zajednice, kao i na činjenici što Crna Gora prepoznaje stratešku ambiciju Ukrajine da postane punopravna članica NATO i EU.

On je izrazio uvjerenje da ekspertiza i bogata iskustva Crne Gore države iz tih procesa mogu znatno pomoći Ukrajini pri ispunjavanju svojih vitalnih državnih interesa.

"Černiš je upoznao sagovornika sa aktuelnom situacijom u Ukrajini, uz poseban osvrt na ukrajinsku krizu i trenutno stanje u privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine. On je naglasio da je od 2014. godine u Ukrajini vidljiv napredak, te da su reformisane gotovo sve sfere društva. Sagovornici su ocijenili da su poštovanje međunarodnih standarda u oblasti ljudskih prava i sloboda ključni za razvoj Ukrajine, a da su saradnja i razmjena iskustava u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija značajni za obje zemlje", navodi se u saopštenju.

Bonus video: