Više novca za izbor predsjednika države

Ako se održava samo jedan izborni krug, po 20 odsto dobijaju svi kandidati kojima je kandidatura utvrđena, a 80 odsto kandidati koji osvoje više od tri odsto podrške, proporcionalno procentu osvojenih glasova
0 komentar(a)
Radna grupa, Foto: Boris Pejović
Radna grupa, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.11.2014. 20:59h

Za troškove izborne kampanje kandidata za predsjednika Crne Gore obezbjeđivaće se 0,07 odsto novca iz budžeta, predviđeno je predloženim Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Aktuelnim zakonom o finansiranju predsjedničkih izbora predviđeno je da se za izbornu trku izdvaja 0,05 odsto novca iz budžeta.

Ako se održava samo jedan izborni krug, po 20 odsto dobijaju svi kandidati kojima je kandidatura utvrđena, a 80 odsto kandidati koji osvoje više od tri odsto podrške, proporcionalno procentu osvojenih glasova.

"U slučaju održavanja dva izborna kruga, kandidati kojima je utvrđena kandidatura dobijaju po 20 odsto u jednakim iznosima, 40 odsto oni koji su osvojili preko tri odsto, prema procentu dobijenih glasova i 40 odsto obojici kandidata, proporcionalno procentu osvojenih glasova", navodi se u predlogu zakona.

Visina sredstava iz privatnih izvora koja kandidat prikupi za finansiranje kampanje ne može preći ukupni iznos novca predviđenog za finansiranje kampanje iz javnih izvora, dok se ona mogu prikupljati samo u vrijeme izborne kampanje. Zakon, o kojem će se raspravljati sjutra, predložili su poslanici vladajuće koalicije.

Bonus video: