Krivokapić pisao opoziciji: Skupština da razmotri Zaključke povodom afere "Koverat"

Krivokapić je naveo da SDP smatra da opozicija ima obavezu da direktno pred licem crnogorske javnosti raspravi sve elemente partijskog ili klanovskog udara na temelje pravne države
6664 pregleda 12 komentar(a)
Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Krivokapić, Foto: Boris Pejović

Socijaldemokratska partija (SDP) Crne Gore pokreće incijativu za sazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore na kojoj bi se razmatrali Zaključci povodom afere "Koverat" , koja je težinom iznesenih optužbi i materijalnih dokaza snažno uznemirila crnogorsku javnost, naveo je u pismu opozicionim poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore, predsjednik SDP Ranko Krivokapić.

"Javnost posljednjih sedmica ima priliku da čuje navode, često potkrijepljene i konkretnim dokazima, koji dovode u pitanje elementarno funkcionisanje pravne države usljed svojevrsnog združenog i koordiniranog djelovanja tzv . nezavisnih institucija i vrha partijske moći. Tvrdnje naših evropskih partnera o "zarobljenoj državi" možda se najbolje iskazuje upravo kroz dosadašnje djelovanje institucija u ovoj aferi u koju je uključen i sami državni vrh države Crne Gore", istakao je Krivokapić.

On je dodao da SDP smatra da opozicija ima obavezu da direktno pred licem crnogorske javnosti raspravi sve elemente partijskog ili klanovskog udara na temelje pravne države, koji je, nakon niza dosadašnjih afera, posebno iskazan kroz najnoviju aferu "Koverat" i sve ostalo što ona sobom nosi.

"Opozicioni interes da otvorimo skupštinsku raspravu je još i veći ako znamo da vlast bježi od parlamentarnog suočavanja stavova, kako su i pokazali odbijanjem inicijative SDP-a za kontrolnim saslušanjem čelnih ljudi najodgovorniijih institucija za rasvjetljavnje afere u više skupštinskih odbora. Jasan nam je interes vlasti da pokušaju da sakriju od javnosti sopstvena "dostignuća" u rušenju pravnog sistema, gaženju izborne volje građana i gomilanju ogromnih novčanih iznosa namijenjenih kupovini glasova i ličnih karata, o čemu piše i Evropska komisja u svojim izvještajima", naveo je Krivokapić u pismu.

On je poručio i da stepen društvene opasnosti i sistemski značaj nezakonitosti na koje je predsjednik Atlas grupe Duško Knežević do sada ukazao nalaže, obavezu Skupštine, kao doma svih građana, da o ovoj temi povede posebnu raspravu, iskaže svoj stav i time preuzme odgovornost koja se od parlamenta, kao predstavnika svih građana, u svakom demokratskom društvu očekuje.

"Veliki je interes ukupne javnosti i građana da od svojih izabranih predstavnika čuju stavove o ovako važnoj temi i tim povodom usvoje Zaključke u sadržaju koji bismo zajedno usaglašavali. Imajući sve navedeno u vidu, upućujemo Klubu poslanika kojega predstavljate ovu inicijativu sa ciljem prikupljanja dovoljnog broja potpisa (27 poslanika) za zakazivanje vanredne sjednice Skupštine Crne Gore", zaključio je Krivokapić u pismu opozicionim poslaničkim klubovima.

Afera "Koverat" izbila je objavom snimka Duška Kneževića na kojem se vidi kako on uručuje koverat u kojem je navodno oko 100.000 dolara bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću.

Knežević je ranije potvrdio "Vijestima" da je novac koji je uručio Stijepoviću "za DPS", o čemu se "prethodno dogovorio sa gospodinom Milom Đukanovićem". Knežević je više puta ponovio da je donirao novac za izbornu kampanju DPS-a i da je to činio u dogovoru sa Đukanovićem.

Bonus video: