ASK: Đukanović nije prekršio zakon, platna kartica nije poklon

U konkretnom slučaju, kako je saopšteno, nema elemenata za pokretanje postupka pred Agencijom
11221 pregleda 56 komentar(a)
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.01.2019. 16:36h

Agencija za sprječavanje korupcije donijela je Rješenja kojima se kao neosnovani odbijaju zahtjevi MANS-a i Građanskog pokreta URA za utvrđivanje da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, kao javni funkcioner, prekršio odredbe Zakona o sprječavanju korupcije.

U zahtjevima je od Agencije traženo da utvrdi postojanje povrede odredbi Zakona o sprječavanju korupcije koje se odnose na Izvještaje o prihodima i imovini i na nezakonito primanje i neprijavljivanje poklona Đukanovića na način, kako se navodi, što nije naveo prihod ostvaren po osnovu poklona od Atlas banke u iznosu od najmanje 16.741 eura.

U zahtjevima se navodi da je Đukanović kao javni funkcioner imao VIP revolving karticu Atlas banke koju je koristio za plaćanje ličnih troškova i da postoji sumnja da se radi o poklonu koji taj javni funkcioner nije smio da primi i koji je bio dužan da odbije.

"Agencija je pomenute zahtjeve u cjelosti odbila kao neosnovane, zato što u konkretnom slučaju nema elemenata za pokretanje postupka, jer posjedovanje platne kartice ne predstavlja poklon u smislu člana 6 Zakona o sprječavanju korupcije, odnosno nije u vezi sa vršenjem javne funkcije", kaže se u saopštenju.

Navodi se da Đukanović, kao javni funkcioner, nije prekršio članove 17 i 19 Zakona o sprječavanju korupcije na način što je posjedovao pomenutu karticu, odnosno nije povrijedio odredbe zakona koje se odnose na primanje poklona u vršenju javne funkcije.

Agencija podsjeća da član 6 Zakona o sprječavanju korupcije propisuje definiciju poklona, odnosno da on obuhvata stvar, pravo ili uslugu stečenu, odnosno izvršenu bez naknade i svaku drugu korist koja se daje javnom funkcionera ili povezanom licu sa javnim funkcionerom, u vezi sa vršenjem javne funkcije.

Bonus video: