Bojadžić: Predstavnik lokalnih vlasti u Briselu koristan partner

"Za uspješno učestvovanje u tim programima, neophodna je dobra mrežu partnera na evropskom nivou, a Brisel je pravo mjesto za sklapanje partnerstava"
0 komentar(a)
Refik Bojadžić, Foto: Zoran Đurić
Refik Bojadžić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 22.11.2014. 13:07h

Saradnja svih djelova društva sa institucijama Evropske unije (EU) i evropskim partnerima ima veliki značaj, poručio je generalni sekretar Zajednica opštine Crne Gore, Refik Bojadžić, navodeći da bi predstavnik lokalnih vlasti u Briselu mogao biti i koristan partner nacionalnim vlastima. „Tako bi se pokazalo suštinsko opredjeljenje cijele države za evropske integracije, i pomoglo promociji države“, rekao je Bojadžić agenciji MINA. Prema njegovim riječima, lokalne i regionalne vlasti iz država članica EU su u velikoj mjeri prisutne u Briselu. „Kako pojedinačnim kancelarijama, tako i predstavništvima asocijacija lokalnih vlasti i evropskih udruženja (kao što je CEMR - Savjet evropskih opština i regiona ili NALAS mreža koja ima status pomatrača u Komitetu regiona EU, kojih je Zajednica opština članica), rekao je Bojadžić. Kako je pojasnio, njihov zadatak je da budu na izvoru informacija u vezi sa fondovima i sa politikama, i da lobiraju za svoje interese. „EU ima razvijen proces konsultacija sa svim zainteresovanim stranama, i od velikog je značaja blagovremeno reagovati. Umrežavanje i promocija na evropskom nivou je veoma važna za sve lokalne vlasti. Sama činjenica da bogatiji regioni i veliki gradovi ulažu veliki novac za predstavljanje u Briselu, govori dovoljno“, naveo je Bojadžić. Kako je pojasnio, u opisu poslova predstavnika lokalnih vlasti u Briselu uglavnom je praćenje programa i fondova, uspostavljanje i održavanje kontakata, pomoć (kolegama u zemlji) u pripremi aplikacija i lobiranje. „Uglavnom i kod nas kad se priča o prisustvu u Briselu, pominju fondovi. Ali situacija je malo drugacija: IPA fondovi koji su nam kao zemlji kandidatu glavni izvor EU fondova, programiraju se u zemljama korisnicama i implementiraju kroz Delegacije Evropske unije u njima i nacionalne vlasti“, pojasnio je Bojadžić.

To, smatra on, ne znači da nema drugih važnih koristi. „Ako pričamo o fondovima, postoje i programi Zajednice kojima se upravlja iz Brisela i u kojima može da učestvuje i Crna Gora (među kojima je i Evropa za građane namijenjena i saradnji gradova)“, ukazao je Bojadžić. Kako je kazao, za uspješno učestvovanje u tim programima, neophodna je dobra mrežu partnera na evropskom nivou, a Brisel je pravo mjesto za sklapanje partnerstava. „Takođe, na licu mjesta ima se pristup dokumentima i prati se razvoj politika relevantnim za lokalne vlasti, i od iskusnih kolega se uči kakve posljedice određene odredbe mogu imati, kako se nove politike primjenjuju i šta znače u praksi, iz ugla lokalnih vlasti“, pojasnio je Bojadžić. On je rekao da predstavnik u Briselu prati dešavanja u svim oblastima, prikuplja materijale i prosledjuje kolegama u zemlji koji su profesionalci u određenim oblastima. „Iskustva drugih zemalja koje su pristupile EU okazuju da su se lokalne samouprave suočavale sa ogromnim problemima koji su mogli da se izbjegnu da se raspolagalo većim znanjem u ranijim fazama integracija“, naveo je Bojadžić. Prema njegovim riječima, kako bi se ideja evropskih integracija, proces odlučivanja na evropskom nivou i uloga po pristupanju, približila donosiocima odluka na lokalnom nivou, neophodno je kontinuirano organizovanje posjeta Briselu. „Samo na taj način će postati jasno svima kolika je važnost edukacije opštinskih službenika i njihovo bavljenje EU pitanjima, iako, konkretno, to neće uvijek donijeti novac za opštinu u kratkom roku“, rekao je Bojadžić. Na pitanje, da li je sporno da opštine Crne Gore imaju samo jednog predstavnika u Briselu, Bojadžić je odgovorio da bi ovom trenutku, i imajuci u vidu veličinu crnogorskih opština kao i njihov broj, svako drugo rešenje bilo neefikasno i besmisleno. Kako je kazao, i kad su u pitanju zemlje članice i nove članice, kao i predstavništva iz država regiona, svoja predstavništva imaju regioni, veći gradovi, i asocijacije lokalnih vlasti. „Ujedinjenje sredstava se promoviše i u svakodnevnom obavljanju funkcija, i lokalne samouprave treba da ostvaruju razne oblike međuopštinske saradnje kako bi bile efikasnije i poboljšale kvalitet usluga građanima, tako da i ovo pitanje nije izuzetak“, kazao je Bojadžić. On je naveo da osnivanje glomazne strukture u Briselu u ovom trenutku ne bi imalo nikakvog utemeljenja u realnosti. Na pitanje, kolika su ulaganja neophodna za takvog predstavnika, Bojadžić je odgovorio da veličina ulaganja zavisi od toga da li bi se plaćao radni prostor, da li se plaćaju troškovi predstavnika u Briselu i slično. „Za početak, postoje mogućnosti da se radni prostor dobije na korišćenje, od Misije Crne Gore u Briselu (ima primjera u praksi gdje se tako počelo), ili od nekog sestrinskog predstavništva (bogatija predstavništva imaju mogućnost da ugoste kolege)“, kazao je Bojadžić.

On je dodao da se često za predstavnika bira osoba koja živi u Briselu, ima kontakte i iskustvo na terenu, a kojoj nije potrebno plaćati troškove života. „Ukoliko se obezbijedi prostor i ako se ne plaćaju troškovi života predstavnika, onda troškovi, za početak, obično uključuju osnovne administrativne troškove, platu zaposlenog, i manju promociju, što na godišnjem nivou iznosi oko 60 hiljada EUR“, kazao je Bojadžić. Ukoliko se prethodno ne bi obezbjedilo taj bi trošak mogao biti, procjenjuje on, godišnje oko 100 hiljada EUR.

Bonus video: