"REŽIM DOTAKAO DNO"

Knežević: Đukanović se ruga crnogorskoj tradiciji

"umjesto istorijskog časa, Đukanović 'istoričar' održao još jedan čas o veleizdaji i falsifikovanju onog što je sveto u crogorskoj istoriji, skrnaveći Principa svojim 'principima', koje mijenja češće nego skupe ručne satove", naveo je Knežević
57 pregleda 56 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 20.11.2014. 12:42h

Izjava da je Gavrilo Princip bio terorista, i da njegov čin crnogorski narod nikad nije podržao, predstavlja ruganje svijetloj oslobodilačkoj tradiciji Crne Gore, ocijenio je funkcioner Demokratskog fronta, Milan Knežević.

Premijer Milo Đukanović je, na Svečanoj akademiji povodom 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, kazao da je "istorijska činjenica da Crna Gora nije podržala teroristički akt koji je bio povod za rat, niti je smatrala da se političkim ubistvima rješavaju problemi bilo kog naroda".

U reagovanju Kneževića navodi se da je Đukanovićev "esej" o falsifikovanju i negaciji istorijskih vrijednosti i konstanti, dokaz da je režimska Crna Gora dotakla dno u punom smislu riječi.

"Nažalost, na tom gradivu se i sam nekad obučavao, ali ga očito nije savladao, pa i ne čudi što ima mentore za govore", kazao je Knežević.

Kako je naveo, činjenica da zvanična Crna Gora godišnjicu početka Prvog svjetskog rata obilježava sa nekoliko mjeseci zakašnjenja, jasan je pokazatelj koliko kasni za Evropom.

"Izjaviti da je Gavrilo Princip bio terorista, i da njegov čin crnogorski narod nikad nije podržao, predstavlja ruganje svijetloj oslobodilačkoj tradiciji naše države i sjenima desetina hiljada crnogorskih rodoljuba, koji su položili svoje živote na oltar časne ideje oslobođenja južnoslovenskih naroda od viševjekovnog ropstva", smatra Knežević.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu dosadašnje Đukanovićeve "lupinge", ta izjava, ne predstavlja nikakav izuzetak.

"Đukanović je i inače poznat po kontinuitetu nedosljednosti, pa više ni sam ne zna koje je njegovo pravo mišljenje. Treba li podsjećati na flagrantnu činjenicu da je, kao član Savjeta odbrane SRJ, za vrijeme NATO agresije na našu državu, otišao u Brisel, sjedište NATO pakta, i tako dao svoj 'doprinos' novijoj crnogorskoj istoriji, kakav nije uradio nijedan Crnogorac", naveo je Knežević.

Upravo je, tvrdi on, Đukanović svojim jučerašnjim nastupom izveo "još jedan teroristički čin protiv Crne Gore, njenih građana, kolektivne svijesti i našeg istorijskog pamćenja".

"I pri svemu tome ima dovoljno drskosti da nam saopšti kako se žrtve na Murini, i bombe sa osiromašenim uranijumom koje su padale po Zeti i Danilovgradu, nijesu ni dogodile, zahvaljujući njegovoj ulozi", kazao je Knežević.

On je ocijenio da je „takvo nasilje nad sviješću građana Crne Gore, njenom istorijom i budućnošću, odlika diktatora, koji su ogrezli u virtuelnoj stvarnosti, u kojoj nas bombarduju simulacijama autoputa i časovima 'istorije', poslije čega im aplaudira hibridna elita uplašena za svoje fotelje i privilegije".

"Tako je, umjesto istorijskog časa, Đukanović 'istoričar' održao još jedan čas o veleizdaji i falsifikovanju onog što je sveto u crogorskoj istoriji, skrnaveći Principa svojim 'principima', koje mijenja češće nego skupe ručne satove", zaključio je Knežević.

Preporučujemo za Vas