Krivokapić: Kriza u Ukrajini dodatno produbljuje ekonomsku krizu

Krivokapić je kazao da kada nije moguće postići saglasnost o primjeni principa, ponekad je nužno napraviti korak nazad i makar postići sagalasnost oko zajedničkih interesa za budućnost
4 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2014. 19:50h

Bezbjednosna kriza u Evropi koju uzrokuju sukobi u Ukrajini, podriva bezbjednosnu arhitekturu regiona OEBS i dodatno produbljuje vec postojeću ekonomsku krizu, poručio je predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS i presjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić na drugom od tri Kolokvijuma koje je ustanovio tokom svog mandata na ovoj funkciji.

Kolokvijum je uprličen u susret obilježavanju 40 godina od potpisivanja Helsinki Završnog Akta.

"Kolokvijumi PS OEBS-a održani u Moskvi i danas u Vašingtonu, te posljednji u nizu koji će biti održan u Stokholmu naredne godine, okupljaju parlamentarce, prominentne predstavnike međunarodne zajednice, javne administracije, think tank-ova i drugih predstavnika civilnog sektora kako bi razmijenili mišljenja u budućnosti OEBS-a, odnosno, principima i smjernicama njegovog daljeg djelovanja u okvirima bezbjednosne zajednice koja se neminovno suočava sa sve većim izazovima", saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta.

Na današnjem Kolokvijumu, koji je u posebnom obilježila diskusija o ukrajinskoj krizi, ocijenjeno je da je potrebno preispitati postojeće, ali i poraditi na definisanju novih principa koji bi dopunili i u isto vrijeme osigurali implementaciju onih koji su već definisani Helsinki Završnim Aktom.

"Isto tako, istaknuta je i neophodnost za daljim snaženjem OEBS-a kao jedinog foruma za diskusiju o bezbjednosnim pitanjima, koji, posjedujući pravilo konsenzusa da je jednako pravo svakoj od 57 zemalja da zaštite svoja prava", navodi se u saopštenju.

Krivokapić je kazao da kada nije moguće postići saglasnost o primjeni principa, ponekad je nužno napraviti korak nazad i makar postići sagalasnost oko zajedničkih interesa za budućnost.

Tokom posjete Vašingtonu Krivokapić je razgovarao sa senatorom Džonom Mekejnom koji preuzima Odbor za odbranu i bezbjednost američkog Senata.

"Krivokapić i Mekejn primarno su razgovarali su o trenutnim dešavanjima u OEBS regionu, te o ulozi koju OSCE PA Vienna Grupa predvođena Krivokapićem ima u nastavku dijaloga između ruskog i ukrajinskog parlamenta", piše u saopštenju.

Njih dvojica su razmijenili mišljenja i o aktivnostima Crne Gore u ispunjavanju obaveza za dobijanje članstva u NATO Savez.

Tokom posjete Vašingtonu, Krivokapić je razgovarao i sa senatorima Krisom Marfijem, Rodžerom Vikerom i Bendžaminom Kardinom.

Galerija

Bonus video: