Đukanović uči Vučića da se drži Rusije

Grahovac smatra da su Rusi “premjestili ofanzivu na teroritoriju Srbije”, nakon što su posao završili u Crnoj Gori
11 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.11.2014. 17:08h

Rusija ima jak uticaj na Crnu Goru, Srbiju i Republiku Srpsku iako se njihove vlade javno zalažu za integracije u Evropsku uniju, izjavio je politički analitičar Blagoje Grahovac. On smatra da crnogorska Vlada nema snage da napravi otklon od Moskve iako je u procesu pregovora sa EU i NATO.

“Ruski uticaj je počeo sa Crnom Gorom, gdje politička elita godinama glasno zagovara integracije, dok ruski tajkuni okupiraju privredne i prirodne resurse. Vlada nema volje istinski da ide prema evropskim integracijama, jer im je tamo rizično. Da bi tamo stigli, moraju uspostaviti vladavinu prava, koja podrazumijeva da mnogi iz vrha vlasti ne budu na slobodi”, tvrdi general u penziji.

Uticajni nedjeljik Špigl je objavio da je Njemačka vlada zabrinuta zbog širenja uticaja Rusije na Zapadnom Balkanu. Njemački nedjeljnik navodi i da Berlin u Moskvi više ne vidi partnera, već protivnika, kao i da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava da spriječi dalje približavanje regiona Uniji.

Grahovac smatra da su Rusi “premjestili ofanzivu na teroritoriju Srbije”, nakon što su posao završili u Crnoj Gori. Podsjećajući da je pod ruskim uticajem i Republika Srpska, Grahovac tvrdi da je premijer Milo Đukanović stvorio političku podlogu za dolazak Rusa u Srbiju.

“SNS je čedo Đukanovićeve politike. Oni primjenjuju istu strategiju kao što godinama čini Đukanović. Vučić se javno zalaže za evropske integracije, a ispod te bučne priče na terenu imamo pravu okupaciju resursa od strane ruskih tajkuna. Imamo i masovno društveno djelovanje na slavenofilskim osnovama”.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić, međutim, tvrdi da brzina evropskih integracija Crne Gore ne zavisi od Rusije. “Istina, zategnutost odnosa EU i Rusije zbog krize na Krimu može uticati na neka globalna kretanja, ali ne vjerujem da može usporiti put Crne Gore prema EU i NATO”, kaže Sekulić, dok Grahovac smatra da crnogorske vlasti iskreno ne žele ulazak u Uniju, navodeći da zvaničnoj Podgorici najviše odgovara stanje aktivnog čekanja pozivnice EU i NATO.

“Vlada je na pola puta i održava stanje “ni tamo ni ovamo” preko jakih lobističkih mreža. Klanovi DPS su razvili jake lobističke mreže i u vašingtonskoj i briselskoj administraciji, kao najgori oblik korupcije. Oni nemaju volje da ispune ono što se od njih traži”, smatra on.

Mogući protesti u Crnoj Gori, i jačanje desničara u Srbiji

Na pitanje koliko se dugo Crna Gora može zadržati podijeljenom politikom prema Briselu i Moskvi, Grahovac navodi da je to moguće do eskaliranja krupnijih problema.

“Do momenta kada na Balkanu problemi eskaliraju u grubljem obliku. Kroz sukob vlasti i naroda u Crnoj Gori, jer je ovdje narod gladan. Ne isključujem da će doći do agresivnih istupa desničarskih snaga u Srbiji do mjere izazivanja ekscesa krupnijih razmjera”.

Bonus video: