Čarke na sjednici Glavnog odbora SNP

Nakon što mu Milić nije dao riječ, Damjanović mu ljutito poručio da "sa njim neće tako ni prije, ni poslije Kongresa"
76 pregleda 35 komentar(a)
Glavni odbor SNP, Foto: Zoran Đurić
Glavni odbor SNP, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 19.11.2014. 07:28h

Kandidati za predsjednika SNP Srđan Milić i Aleksandar Damjanović sporečkali su se juče pri kraju sjednice Glavnog odbora koju je šef poslaničkog kluba napustio ljut, potvrđeno je "Vijestima" iz više izvora sa sjednice.

Nakon što je Aleksa Bečić, koji je treći pretendent za lidersku poziciju, podsjetio na negativnu kampanju koju je tabloid "Informer" vodio protiv njega, Milić je kazao da svako može da potvrdi kako nije lobirao da bude predsjednik i da je posljednji predao kandidaturu.

Tada je zatražio riječ Damjanović. On je prihvatio kandidaturu za predsjednika pet minuta prije sjednice GO i taj potez nije najavio na predsjedničkom kolegijumu koji je prethodio sjednici GO.

Milić, koji predsjedava GO, mu nije dao riječ, žureći da završi sjednicu. Na Milićevu opasku da će od svih nakon Kongresa tražiti da dođu u Herceg Novi, aludirajući na predstojeće izbore u tom gradu, Damjanović mu je dobacio da sa njim "neće tako ni prije, ni poslije Kongresa".

Ni Milić, ni Damjanović sinoć nijesu željeli da komentarišu da li je tačno da su se sporečkali.

Milić je tako, uz Bečića, dobio još jednog ozbiljnog konkurenta sa kojim odnedavno nije u dobrim odnosima.

Izvori "Vijesti" iz SNP-a procjenjuju da je razlog jučerašnjih čarki to što Milić nije ispunio obećanja koje je dao kolegi. Damjanović o tome nije želio da govori.

Provladina "Pobjeda" je prije nekoliko sedmica objavila da je Milić obećao Damjanoviću da će mu prepusti lidersku poziciju. Međutim, upućeni u dešavanja u SNP-a ne isključuju mogućnost da je Milić obećao Damjanoviću mjesto potpredsjednika stranke koje pripada Podgorici, a koje sada obavlja Neven Gošović.

Tokom sjednice GO, predsjednik podgoričkog Odbora SNP-a Velizar Kaluđerović je saopštio da su u 14 nastavaka u "Informeru" on i Bečić optuživani za cijepanje partije, o čemu je ranije govorio i u skupštinskim klupama, dok je Bečić izrazio žaljenje što se partija nije oglasila povodom kampanje, "pune podmetanja i izmišljotina" o njemu.

Bečić je kolegama saopštio sve ono što je prethodni i iznio u javnom saopštenju, a što je sinoć i potvrdio "Vijestima".

On je kazao da se protiv njega vodila sramna kampanjua u tabloidu, ali i na internetu, te na terenu.

Milić se sinoć nakon sjednice pohvalio novinarima da su predlozi za njega stigli iz svih opštinskih odbora.

Izvoiri “Vijesti” tvrde da su odbori samo verifikovali predloge i da nijesu davali podršku bilo kome. Sjednica GO bila je posljednja priprema za Kongres 23. novembra u Beranama.

Milić se kandiduje za treći mandat nakon što je na čelu stranke došao 2006. poslije odluke Predraga Bulatovića da se povuče poslije poraza na referendumu za nezavisnost Crne Gore i fijaska na izborima u septembru 2006.

Za pobjedu potrebna podrška polovine onih koji glasaju

Da bi neko od trojice kandidata bio izabran za predsjednika SNP-a potrebno je da dobije podršku 50 odsto onih koji glasaju. Ako se to ne dogodi, onda u drugi krug idu dvojica kandidata koji dobiju najviše glasova, predviđeno je partijskim pravilnikom.

Na kongresu će, kako je saopšteno iz SNP-a, biti 526 predstavnika, jer pored delegata i izabranih članova sadašnjeg GO pravo glasa imaju i ostali funkcioneri SNP-partijski, lokalni ili državni što je ukupno 26.

SNP je u zvaničnom saopštenju naveo da je za predsjednika partije predloženo 36 kandidata, a da je troje zvanično kandidovano - Milić, Bečić i Damjanović.

Milić je u izjavi novinarima nakon sjednice izrazio nadu da će partija biti jača nakon 23. novembra.” Pobjeda moja je i pobjeda SNP-a, da građani Crne Gore žive životom dostojnim čovjeka i to je glavna poruka. Naše poruke nisu personalne", rekao je Milić, navodeći da neće prognozirati da li će pobijediti.

Bonus video: