Predlog novog zakona predviđa zapošljavanje kao pred izbore 2012.

Jedina novina u odnosu na odredbe iz 2012. je uvođenje u izborni proces Agencije za antikorupciju, koja se formira 2016
0 komentar(a)
Radna grupa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radna grupa, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 18.11.2014. 18:58h

Ukoliko bude usvojen zakon o finansiranju političkih subjekata koji je pripremila skupštinska Radna grupa, tokom izbornih kampanja više ne bi trebalo biti zapošljavanja na određeno.

Takvu odredbu predviđa Predlog zakona koji je juče završila skupštinska Radna grupa.

“Zapošljavanje tokom kampanje je bio kamen spoticanja, ali je predlog SDP-a prihvatila većina, uz izmjenu koju je predložio MANS. Time je otklonjena mogućnost korupcije i izbornih zloupotreba tokom kampanja,” rekla je predsjednica Radne grupe Draginja Vuksanović (SDP).

Međutim postoji i izuzetak - kada se može doći do blokiranja procesa rada.

“Tada se moraju poštovati Zakon o radu o zaključenju ugovora o djelu, Zakon o državnim službenicima i namještenicima, koji predviđa transparentnu proceduru oglašavanja radnog mjesta. I na kraju - mora se poštovati Zakon o radu o zaključenju privremenih i povremnih poslova, koji je moguć samo ako se zbog manjka službenika blokiraju procesi rada”,objasnila je ona.

Na predlog MANS-a, sve odluke, rekla je Vuksanovićeva, i prateći akti o zapošljavanju moraju biti objavljivani na sajtu Agencije za antikorupciju, koja će kontrolisati postupak i reagovati ako dođe do nezakonitosti.

Do formiranja agencije januara 2016. taj posao će raditi DIK. Odredba praktično identična ovoj koja zabranjuje zapošljavanja tokom kampanje, osim za stalno, postojala je i u zakonu koji je važio za parlamentarne izbore 2012, ali su državne institucije i organi redovno izvrgavale ruglu suštinu zakona. Jedina novina je uvođenje Agencije za antikorupciju u izborni proces.

Član Radne grupe Vuk Maraš kazao je da je “zakon iz 2012. u potpunosti zabranjivao zapošljavanje”.,

”To je bila rigidna norma, dok sada zakon ne zabranjuje već pojašnjava proceduru da se to smije činiti samo po sistematizaciji radnih mjesta,” kaže Maraš.

On je rekao da će se tokom kampanje objavljivati izvodi isplata iz državnog trezora, kako bi bila vidljiva isplata socijalnih davanja.

Nadzor nad primjenom Zakona obavljaće skupštinska privremena radna grupa, koja tek treba da se formira a ko će njome rukovoditi dogovoriće Kolegijum Skupštine.

Bonus video: