Info dan za srednjoškolce iz Bara

Komunikacioni tim organizuje Info dan u sklopu programa Javni dijalog o članstvu u NATO, a srednjoškolci su obišli Ministarstvo odbrane, Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore (VCG), kompaniju Marteks, EU Info Centar i razgovarali sa stručnjacima u oblasti odbrane i bezbijednosti
0 komentar(a)
grad Bar, Foto: Anto Baković
grad Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 18.11.2014. 12:32h

Srednjoškolci iz Bara posjetili su državne institucije i informisali se o evropskim i evroatlantskim integracijama Crne Gore u okviru Info dana koji je organizovao Komunikacioni tim Savjeta za članstvo u NATO.

Komunikacioni tim organizuje Info dan u sklopu programa Javni dijalog o članstvu u NATO, a srednjoškolci su obišli Ministarstvo odbrane, Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore (VCG), kompaniju Marteks, EU Info Centar i razgovarali sa stručnjacima u oblasti odbrane i bezbijednosti.

U Ministarstvu odbrane, savjetnik ministra za vojna pitanja, Rajko Pešić, predstavio je rad te institucije.

Pešić je, kako je saopšteno iz Komunikacionog tima, govorio o reformama u sistemu odbrane i razvoju Ministarstva i VCG, naglašavajući da je glavni cilj tih procesa kreiranje adekvatnog odgovora na savremene bezbjednosne i odbrambene izazove.

O NATO–u i aktivnostima koje je Crna Gora sprovela na putu ka članstvu u toj organizaciji sa učenicima je razgovarala načelnica Direkcije za NATO i EU, Alma Redžepagić.

Iz Komunikacionog tima su saopštili da su srednjoškolci razgovarali i sa potporučnikom Andrijom Drakićem, koji im je govorio o opredjeljenju za vojni poziv i iskustvu sa školovanja na inostranoj vojnoj akademiji.

Tokom posjete Vazduhoplovstvu VCG, zamjenik komandanta Vazduhoplovstva VCG, Namik Arifović, govorio je o misijama, zadacima i pravcima razvoja Vazduhoplovstva.

Tokom posjete EU Info Centru, maturantima su se obratili predstavnici te institucije, ministarstava prosvjete i nauke, Alfa centra i zamjenik ambasadora Mađarske, Gabor Palinkaš.

Srednjoškolci su tokom Info dana, kako je saopšteno,posjetili i kompanijiu Marteks na Cetinju i informisali se o značaju kodifikacije proizvoda po NATO standardima.

Bonus video: