Bez dogovora uoči konstitutivne sjednice Nacionalnog savjeta

"Međutim, sa druge strane nije bilo pozitivnog odgovora niti želje za komunikacijom", kaže se u saopštenju Udruženja Krstaš
0 komentar(a)
Krstaš, delegati prilikom izbora, Foto: Krstaš
Krstaš, delegati prilikom izbora, Foto: Krstaš
Ažurirano: 17.11.2014. 11:58h

Konstitutivna sjednica Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji biće održana sjutra u Beogradu, ali nije postignuta saglasnost u vezi jedinstvenog nastupa svih 23 člana tog tijela.

Nakon završenih izbora, sedam članova savjeta sa zajedničke liste više udruženja je izrazilo spremnost za konstruktivan dogovor, u cilju da svih 23 člana savjeta nastupe jedinstveno i da na taj način Nacionalni savjet zastupa interese svih Crnogoraca u Srbiji.

"Međutim, sa druge strane nije bilo pozitivnog odgovora niti želje za komunikacijom", kaže se u saopštenju Udruženja Krstaš.

"Većinska grupa od 16 članova, kreirana izbornim inžinjeringom od odbora Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije iz Vrbasa, uz koordinaciju saradnika Ambasade Crne Gore u Beogradu iz reda lokalnog stanovništva, nastavila je ponašanje nipodaštavanja i ignorisanja rada i postojanja crnogorske zajednice na cijeloj teritoriji Srbije", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su pripremili i predlog statuta radi zadovoljenja ambicija onih koji podržavaju ideju da savjet treba prevashodno da zastupa interese pojedinih političkih struktura u opštini Vrbas.

"Statutom se predviđa da savjet pored predsjednika ima i šest potpredsjednika, što je jedinstven slučaj i predmet podsmjeha među Nacionalnim savjetima u Srbiji. Primjera radi, Mađari kojih ima blizu 300 hiljada u Srbiji (deset puta više nego Crnogoraca) statutom su predvidjeli maksimalno dva potpredsjednika", kaže se u saopštenju.

Bonus video: