Deset odsto od plate za partiju

Funkcioneri partije Mila Đukanovića koji su izabrani u organima upravljanja ili preduzećima plaćali su članarinu u iznosu sedam odsto od mjesečnih primanja
3 komentar(a)
Radna grupa, Foto: Boris Pejopvić
Radna grupa, Foto: Boris Pejopvić
Ažurirano: 17.11.2014. 06:30h

Za članarine u partijama stupanjem na snagu Zakona o finansiranju političkih subjekata, biće izdvajano 10 odsto prosječne zarade mjesečno, odnosno oko 47 eura mjesečno, dogovoreno je na jučerašnjoj sjednici Radne grupe.

Izvor "Vijesti" iz Radne grupe kazao je da je postignut dogovor da se za članirne ne može izdvajati više od 10 odsto prosječne zarade, dok su predstavnici Demokratskog fronta (DF) predlagali da članarina bude fiksna u iznosu od 120 eura godišnje. Do sada su partijski organi donosili odluke o iznosu članarine, a funkcionerima se članarina skidala direktno sa plate.

Funkcineri Socijaldemokratske partije (SDP) su bili obavezni da partiji uplaćuju 10 odsto od prihoda po partijskom namještenju na osnovu članstva u upravanim odborima, agencijama i sličnim tijelima, čiji je osnivač država. Funkcioneri Demokratske partije socijalista (DPS) koji su u ime stranke izabrani na lokalnu ili državnu funkciju su, prema odluci te partije, za članarinu izdvajali tri odsto plate.

Funkcioneri partije Mila Đukanovića koji su izabrani u organima upravljanja ili preduzećima plaćali su članarinu u iznosu sedam odsto od mjesečnih primanja. Oni članovi koji su zaposleni u organima uprave plaćaju DPS-u mjesečnu članarinu jedan odsto od plate.

Grupa zemalja protiv korupcije (GRECO) predložili su još 2011. da visina članarine u političkim partijama mora biti ograničena, kako bi se spriječio uticaj finansijski jakih pojedinaca na stranačku politiku. Iz GRECO-a su tada kazali da se zakonom o finansiranju političkih partija mora odrediti prag za privatne donatore, jer se, kako su naveli, jedino na taj način, mogu spriječiti eventualne zloupotrebe. Predsjednica radne grupe Draginja Vuksanović najavila je da će to tijelo danas posljednji put zasjedati i riješiti pitanje zloupotrebe zapošljavanja.

Bonus video: