Bešić: Podrška NATO-u veća u Crnoj Gori nego u Njemačkoj

„U nekim zemljama NATO-a je podrška manja nego u Crnoj Gori, to zavisi od drugih faktora“, objasnio je Bešić
57 pregleda 10 komentar(a)
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.11.2014. 13:07h

Ukupna podrška NATO u Crnoj Gori, kada se uporedi sa ostalim država, ne može se ocijeniti kao niska ili nezadovoljavajuća, kazao je metodolog Miloš Bešić.

"Trendovi podrške u Crnoj Gori se ne razlikuju značajno od referentnih trendova u drugim postkomunističkim zemljama kada su ove države bile u istoj fazi u kojoj je Crna Gora danas“, rekao je Bešić tokom građanskog sata u CDT-ovom Info centru.

On je naveo da je podrška javnosti u Crnoj Gori NATO, veća nego u Njemačkoj.

„U nekim zemljama NATO-a je podrška manja nego u Crnoj Gori, to zavisi od drugih faktora“, objasnio je Bešić.

Prema njegovom mišljenju, stav o NATO-u je proizvod drugih političkih pokazatelja.

„Ovaj stav se ne formira direktno s obzirom na prednosti i nedostatke članstva u NATO“, kazao je Bešić i dodao da su ključne varijable u slučaju stava prema Alijansi odnosi u spoljnoj politici, konkretno odnosi tog saveza i Rusije, kao unutrašnje političke podjele u Crnoj Gori.

Bešić je, tokom građanskog sata, predstavio podatke koji govore da, građani koji su zadovoljni učinkom Vlade, podržavaju NATO.

„Oni koji ne vole Vladu, oni su protiv NATO-a jer Vlada zagovara NATO“, kazao je Bešić i dodao da je ista situacija i kada je u pitanju partijska preferencija.

„Oni koji podržavaju vladajuće partije, podržavaju NATO“, dodao je Bešić.

On je predstavio i podatke koji govore da je, 20 odsto građana, koji nijesu opredjeljeni prema članstvu Crne Gore u NATO, najbolje ocjenilo političare Filipa Vujanovića i Mila Đukanovića.

„Kada ih pitamo za koga bi oni glasali, 40 odsto od tih neopredjeljenih ne bi glasali, nijesu zainteresovani za politiku, dok bi 27,8 glasalo za DPS“, naveo je Bešić.

On smatra da treba imati realnu procjenu o ograničenjima kampanje za NATO.

„Kampanja ne može da utiče na one koji imaju čvrste političke/partijske stavove, niti na globalne odnose vojno-političke moći, a koji utiču na stav prema NATO“, kazao je Bešić.

On je rekao i da se, u svakoj zemlji koja je pristupala NATO u završnici kampanje, povećao procenat podrške NATO, „nema razloga očekivati u Crnoj Gori da će biti drugačije“.

„Najsnažnija politička partija u Crnoj Gori, Demokratska partija socijalista, ima unutrašnjih izvora da formira pozitivan stav prema NATO kod onih svojih glasača koji su trenutnio protiv ili se dvoume“, smatra Bešić.

Bonus video: