Vlada Crne Gore Ciprasu i Zaevu čestitala ratifikaciju sporazuma iz Prespe

Vlada pozdravlja ovaj korak ka punoj implementaciji istorijskog Sporazuma koji će doprinijeti napretku i stabilizaciji regionaZapadnog Balkana"
600 pregleda 0 komentar(a)
Cipras nakon ratifikacije sporazuma u grčkom parlamentu, Foto: Reuters
Cipras nakon ratifikacije sporazuma u grčkom parlamentu, Foto: Reuters

Vlada Crne Gore čestitala je premijerima Grčke i Makedonije, Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu, ratifikaciju sporazuma iz Prespe kojim je riješen višedeceniski spor zbog naziva Makedonije.

"Vlada pozdravlja ovaj korak ka punoj implementaciji istorijskog Sporazuma koji će doprinijeti napretku i stabilizaciji regionaZapadnog Balkana", piše na Tviter nalogu Vlade.

Grčki parlament ratifikovao je ranije danas sporazum iz Prespe o imenu Makedonije.

Parlament u Atini je tankom većinom odobrio sporazum poslije višednevne rasprave.

Kako su prenijeli grčki mediji, za Sporazum iz Prespe su glasala 153 poslanika, što znači da je pored 145 poslanika vladajuće Sirize, sporazum podržalo još osam poslanika.

Glasanje proizivkom je prošlo burno uz viku i prepirke poslanika.

Sporazum, koji je u makedonskom parlamentu takođe usvojen tankom većinom, predviđa da ime Makedonije bude promijenjeno u Sjeverna Makedonija.

Prema dogovoru koji su ljetos postigli premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev, Grčka treba da prestane da blokira pristupanje Makedonije NATO i EU.

Zbog sporazuma sa Makedonijom raspala se i vladajuća koalicija u Grčkoj pošto je iz nje izašla desničarska stranka Nezavisni Grci, ali je vladi grčkog premijera Aleksisa Ciprasa prošle srijede izglasano povjerenje u parlamentu.

Bonus video: