Krivokapić: Đe god Crnogorci bili po bijelom svijetu, duša im je na Cetinju

"Kolijevka našeg naroda, nukleus kulture i slobodarstva – neprekinuta nit državotvornosti – to je prijestono Cetinje, grad podno Lovćena, velik kao nebeski svod nad njim"
57 pregleda 59 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.11.2014. 19:47h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić uputio je povodom 13. novembra – Dana Prijestonice Cetinje telegram čestitku građanima, gradonačelniku Prijestonice Aleksandru Bogdanoviću, predsjedniku SP Jovanu Martinoviću i odbornicima.

"Za Crnogorce je od vazda jedno sigurno – đe god bili po bijelom svijetu, duša im je na Cetinju. Kolijevka našeg naroda, nukleus kulture i slobodarstva – neprekinuta nit državotvornosti – to je prijestono Cetinje, grad podno Lovćena, velik kao nebeski svod nad njim. Ima jedno mjesto na Cetinju koje Crnu Goru i njegovu Prijestonicu čini čvrsto uvezanom sa svijetom – Lovćenska vila. To je simbol snage i zajedništva u borbi za slobodu tla koje nas je rodilo. Neka Lovćenska vila probudi u svima poziv da združeno vratimo puni sjaj i bolji život Cetinju", navodi se u čestitki Krivokapića.

Dodaje se da je Cetinje "bilo i biće spiritus movens Crne Gore, a duša crnogorska jeste besamrtna".

Konjević: Ime Prijestonice oduvijek se izgovaralo sa naročitim poštovanjem

I ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević uputio je, čestitku Bogdanoviću, Martinoviću, odbornicima i građanima.

"Ime Prijestonice oduvijek se izgovaralo sa naročitim poštovanjem prema svemu onome što ono predstavlja – tradiciju, kulturu i istoriju crnogorskog naroda. Cetinje je uvijek imalo veći značaj nego što su mu brojevi stanovnika ili ekonomska moć objektivno davali. Danas se, kroz razvojne projekte, nastoji ojačati lokalna ekonomija i poboljšati život građana. Ministarstvo unutrašnjih poslova u kontinuitetu ulaže napore u osnaživanje zakonodavnog okvira koji će pomoći u stvaranju efikasne i evropske lokalne uprave. U ime MUP-a, i u lično ime, srdačno Vam čestitam 13. novembar, Dan Prijestonice Cetinje", navodi se u čestitki Konjevića.

Milić: Potencijali za ekonomski napredak prepoznati, ali ne i realizovani

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić rekao je da je Cetinje prepoznato kao mjesto koje je kroz istoriju imalo upečatljiv evropski duh i koji zbog, kako je naveo, spoja kulture, tradicije i umjetnosti, zaslužuje uvažavanje i podršku.

“Ovaj grad pod Lovćenom sa svojom bogatom i slavnom istorijom ima poseban karakter i brojne potencijale za ekonomski razvoj i napredak, što je i prepoznato, ali nije realizovano”, kaže se u čestitki Milića.

On je rekao da vjeruje da će Prijestonica konačno dobiti šansu za sveukupnu obnovu kroz nove investicije i nova radna mjesta,i poboljšati, kako je naveo, socioekonomske uslove za sve gađane.

Popović: Slavna tradicija grada Ivana Crnojevića održala se na Cetinju vjekovima

Predsjednik Liberalne partije Andrija Popović je rekao da je Cetinje, kao duhovni i državnotvorni centar Crne Gore, "uvijek bilo luča slobode, časti i junaštva u njenim njedrima".

“Slavna tradicija grada Ivana Crnojevića održala se na Cetinju vjekovima i danas je ovaj grad, ponovo, kamen temeljac moderne države Crne Gore koja pripada evropskoj porodici velikih naroda”, kaže se u čestitki Popovića.

On je rekao da su, u sjeni slobodarskog Lovćena, takvu misiju započeli i Crnogorski Liberali gotovo tri decenije ranije pokazavši da, kako je naveo, Cetinje jeste mjesto čojstva i očuvanja ljudskog dostojanstva.

“Cetinje zato mora biti i ekonomski stabilan sistem koji će sve svoje potencijale maksimalno iskoristiti. Kulturna baština, istorijsko nasljeđe i turistička prepoznatljivost na mapi Evrope garantuju ovom gradu i njegovim građanima jasnu sliku buduće razvoja i prosperiteta”, kazao je Popović.

Zato dužnost svih je da, kako je dodao, snažno podrže takav napredak, “Cetinju i njegovim građanima pružimo barem dio onoga što su oni dali Crnoj Gori”.

Bonus video: