Konjević: Od Crne Gore se očekuju konkretni rezultati u vezi jačanja vladavine prava

"Iskoristio sam mogućnost da detaljnije informišem o svemu onome što Ministarstvo unutrašnjih poslova radi kao ministarstvo odgovorno za realizaciju Akcionog plana u poglavlju 24", kazao je Konjević
63 pregleda 1 komentar(a)
Raško Konjević, Johanes Han, Foto: MUP Crne Gore
Raško Konjević, Johanes Han, Foto: MUP Crne Gore
Ažurirano: 12.11.2014. 14:31h

U narednoj godini od Crne Gore se očekuju konkretni rezultati u vezi sa jačanjem vladavine prava, ocijenili su crnogorski ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, i evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o pridruživanju, Johanes Han.

Konjević je danas u Briselu, u okviru zvanične posjete, razgovarao sa Hanom.

"Proces pregovaranja u narednom periodu će dodatno imati svoje izazove o čemu smo se složili, kao što smo se saglasili da je dosadašnja dinamika i sve ono što Crna Gora radi pozitivna, što je na kraju ocijenjeno u Izvještaju Evropske komisije (EK)", rekao je Konjević nakon sastanka sa Hanom.

Konjević je, kako je rekao, komesara informisao o relaizaciji pet prioriteta koji su zajednički definisani sa EK, uoči onome što će da budu razgovori na Savjetu.

"Iskoristio sam mogućnost da detaljnije informišem o svemu onome što Ministarstvo unutrašnjih poslova radi kao ministarstvo odgovorno za realizaciju Akcionog plana u poglavlju 24", kazao je on.

Konjević i Han su konstatovali da je za zemlje zapadnog Balkana, pa i za Crnu Goru, izuzetno važno da dalje razvija ekonomiju, posebno sa zemljama regiona, kako bi bilo lakše ostvarivati i druge ciljeve koji su zajednički u procesu pristupanja.

Konjević je rekao da se sa Hanom saglasio oko toga da se u 2015. godini od Crne Gore očekuju konkretni rezultati u vezi jačanja vladavine prava.

"Da nakon što do kraja godine usvojimo niz zakona koji treba da budu novi preduslovi, institucionalni okvir za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, da će Crna Gora i njena Vlada, u susret evaluaciji privremenih mjerila, biti do kraja posvećena postizanju rezultata na tom polju", dodao je on.

Oni su, kako je rekao, razgovarali i o reformi javne uprave, na čemu će EK posebno insitirati.

"Vjerujem da ćemo i na jednom i na drugom polju u 2015. godini, zajedno sa EK, naši napori biti pozitivno ocijenjeni", poručio je Konjević.

Bonus video: