Jonica: Vratiti poslanički mandat nakon odlaska iz partije

„Zbog poštovanja izborne volje građana, poslanik koji napusti ili bude isključen iz partije sa čije izborne liste je izabran, dužan je da, poštujući Etički kodeks poslanika, podnese ostavku na poslaničku funkciju“
4 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Boris Pejović
Snežana Jonica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.11.2014. 11:45h

Poslanik koji napusti partiju ili bude isključen iz nje, treba da podnese ostavku na poslaničku funkciju, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

Taj predlog je Radnoj grupi za izradu etičkog kodeksa poslanika dostavila poslanica SNP-a, Snežana Jonica.

„Zbog poštovanja izborne volje građana, poslanik koji napusti ili bude isključen iz partije sa čije izborne liste je izabran, dužan je da, poštujući Etički kodeks poslanika, podnese ostavku na poslaničku funkciju“, navodi se u predlogu SNP-a.

Jonica je agenciji MINA kazala da smatra da bi zadržavanje mandata od poslanika koji napusti partiju, dok god se u Crnoj Gori glasa za stranke a ne za otvorene liste i pojedinačna imena na njima, suprotno osnovnim moralnim i etičkim standardima.

„I da je Etički kodeks poslanika propis u kojem se to mora naglasiti“, pojasnila je Jonica.

Ona je predložila i da u Odboru za etička pitanja, koji će nadzirati primjenu kodeksa, bude jednak broj poslanika iz parlamentarne većine i opozicije.

„To je jedini način da izbjegnemo da se odluke donose preglasavanjem“, rekla je Jonica.

Radna grupa se, kako je navela, usaglasila oko lakših povreda Kodeksa, među kojima su neopravdano odsustvovanje sa sjednica Skupštine i radnih tijela, narušavanje toka sjednice, korišćenje mobilnih telefona na način koji ometa tok sjednice, dobacivanje i prekidanje govornika i nepoštovanje pravila poslovnog odijevanja.

Kao teža povreda Kodeksa, oko čega takođe postoji saglasnost, propisano je nepridržavanje Ustava, zakona, Poslovnika Skupštine i Etičkog kodeksa, djelovanje u ličnom, interesu pojedinaca ili grupa, radi postizanja direktne ili indirektne koristi, krđenje ljudskih prava i sloboda i principa ravnopravnosti.

Među težim povredama Kodeksa su i korišćenje riječi, izraza ili njihovih sinonima, kojima se omalovažavaju druge osobe i vrijeđa njihovo dostojanstvo, podsticanje na mržnju, netoleranciju i nasilje, kao i ponašanje suprotno načelima profesionalne etike.

Bonus video: