POSTIGNUT DOGOVOR

Novska vlast opet zajedno na izbore

Odbor Nove prihvatio ponudu o nastupu u koaliciji sa ostalim partijama koje su u prethodne četiri godine bile na vlasti
2 komentar(a)
Obrad Gojković, Foto: Slavica Kosić
Obrad Gojković, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 11.11.2014. 14:36h

Opštinski odbor Nove srpske demokratije odlučio je sinoć da prihvati ponudu o nastupu na izborima 14. decembra u koaliciji sa ostalim partijama koje su u prethodne četiri godine bile na vlasti, saznaju “Vijesti".

Time je postalo izvjesno da će na izborima u Novom nastupiti koalicija SNP-a, PzP-a, Nove i saveza Narodne stranke i radikala koje su u prethodnom sazivu parlamenta prije krize u SNP-u imale 18 od ukupno 35 odbornika, dok je DPS kao najjača opoziciona partija imao 14.

U Herceg Novom konstituenti DF su odlučivali pojedinačno, tako da će se ovom širokom savezu najvjerovatnije pridružiti i grupacija Milana Kneževića. SNP je raniije najavio široku koaliciju.

Predsjednik OO Obrad Gojković ranije juče nije želio da saopšti ko će biti članice tog saveza.

"U toku je finalizacija dogovora, čekamo da se izjasne partijski organi članica koalicije“, kazao je “Vijestima” Gojković.

Osim te koalicije, na lokalnim izborima u Novom zakazanim za 14. decembar, zasada je izvjesno da će učestvovati DPS, SDP, Novska lista, udruženje građana “Izbor ” i CDU koji su prikulile potpise.

Odluci OO Nove prethodio je dan ranije Glavni odbor te partije sa kojeg je saopšteno da “pravosudni organi treba da pokrenu postupak utvrđivanja odgovornosti nadležnih u izvršnoj vlasti zbog toga što za lokalne izbore u Herceg Novom nijesu obezbijeđeni uređaji za elektronsku identifikaciju birača” i odluku o učešću na izborima prepustio opštinskom odboru.

“Treba istrajati na utvrđivanju odgovornosti zbog toga što nisu obezbijeđeni uređaji za elektronsku identifikaciju birača za izbore u Novom, ali je neophodno da odmjerimo snage”, kazao je prije sjednice OO šef novske Nove Boris Seferović i izrazio uvjerenje da će koalicija, ako se postigne dogovor, biti jača od DPS-a.

Poznavalac političkih prilika u najvećem bokeljskom gradu Gojko Pejović rekao je juče da ima osjećaj da nakon ovih izbora u Novome više neće ništa biti isto:

”Definitivno su i stranke koje su do sada izborne pobjede obezbjeđivale kroz 'vaskoliko srbovanje' shvatile da je toj priči isteklo vrijeme”, rekao je Pejović, koji je kazao da očekuje da nakon 25 godina Herceg Novi, ipak, dobije kredibilnu građanski orijentisanu lokalnu upravu.

“To ćemo najjasnije vidjeti kada 'glavni igrači' izađu sa svojim kandidatima za funkciju predsjednika Opštine”.

Bošnjak nosilac liste DPS?

Do sada je samo Udruženje birača Izbor objavilo da je nosilac liste Dušan Radović Krušo. Ako bude postignut dogovor o širokoj koaliciji nosilac liste, prema upućenima, mogao bi biti Obrad Gojković predsjednik OO SNP ili Danijela Đurović, predsjednica SO.

Kao najizvjesniji kandidat za nosioca liste DPS pominje se Zoran Bošnjak, predsjenik opštinskog odbora stranke.