Mitov: Podrška Bugarske ka članstvu u EU

Pejović je, tokom sastanka sa Mitovim, zahvalio na podršci Bugarske Crnoj Gori u procesu pristupanja EU, u pogledu jačanja administrativnih kapaciteta za preuzimanje obaveza iz budućeg članstva i slanjem eksperata za konkretne oblasti pravne tekovine
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.11.2014. 10:54h

Zapadni Balkan treba da nastavi sa reformama u skladu sa preporukama Evropske komisije i sve zemlje imaju jednake šanse za članstvo u Evropskoj uniji (EU), poručio je bugarski ministar vanjskih poslova Danijel Mitov.

Glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović boravi u radnoj posjeti Bugarskoj, gdje će se sastati sa visokim zvaničnicima Vlade zaduženim za evropske poslove i učestvovati na međunarodnoj konferenciji „Suočavanje s prošlošću, dok gledamo u budućnost“.

Pejović je, tokom sastanka sa Mitovim, zahvalio na podršci Bugarske Crnoj Gori u procesu pristupanja EU, u pogledu jačanja administrativnih kapaciteta za preuzimanje obaveza iz budućeg članstva i slanjem eksperata za konkretne oblasti pravne tekovine.

„Upoznao je sagovornika s aktuelnim momentom u pregovaračkom procesu, s posebnim osvrtom na reforme u oblasti vladavine prava i istakao snažnu unutrašnju posvećenost i odlučnost u pravcu održavanja dobre dinamike procesa pristupanja“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija.

Mitov je čestitao na rezultatima Crne Gore u približavanju EU i pozdravio napore u ispunjavanju uslova iz novog pristupa u vođenju pregovora. „Naglasio je da će Bugarska nastaviti da prati reformske procese i snažno podržava Crnu Goru u napredovanju prema članstvu u Uniji“.

Mitov je, kako je saopšteno, ukazao na to da zapadni Balkan treba da nastavi s reformskim procesima u skladu sa preporukama Evropske komisije.

„Sve zemlje imaju jednake šanse za članstvo, a Crna Gora je svakako napravila ogroman napredak“, rekao je Mitov.

Sagovornici su razmotrili mogućnosti za intenziviranje i konkretizaciju saradnje u oblasti evropske integracije na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji u oblasti evropske i evroatlantske integracije, posebno u dijelu pravne harmonizacije, razmjene iskustva u radu na 15. poglavlju Energetika i unapređenju diplomatskih vještina.

Obostrano je ukazano na odličnu bilateralnu saradnju i na podršku Bugarske Crnoj Gori u integrativnim procesima.

„Tokom sastanaka u Ministarstvu ekonomije i energetike i Ministarstvu unutrašnjih poslova, razmijenjena su mišljenja o ključnim zadacima i izazovima u vođenju pregovora u poglavljima 15 i 24, i razmotrene mogućnosti za konkretizaciju saradnje u ovim oblastima“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su razmotrili mogućnosti za prenos bugarskog iskustva u vođenju pregovora u ovim poglavljima, angažovanjem eksperata i obuku kadra.

„Na sastanku s direktoricom Diplomatskog instituta Tanjom Mihajlovom razgovarano je o saradnji dvije diplomatske akademije u organizaciji specifičnih obuka koje će unaprijediti crnogorske administrativne kapacitete, i o razmjeni iskustava dva pregovaračka tima“, saopšteno je iz Ministarstva.

Bonus video: