"Vlada da utvrdi precizne rokove za izmjenu zakona o NVO"

Predsjednik Upravnog odbora Koalicije Goran Đurović podsjetio je da je Evropska komisija u Izvještaju o napretku za ovu godinu ukazala na probleme u tom segmentu saradnje Vlade i nevladinih organizacija
71 pregleda 0 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.11.2014. 09:37h

Koalicija nevladinih organizacija (NVO) saradnjom do cilja, pozvala je danas Vladu da utvrdi precizne rokove i odredi nadležna ministarstva za izmjenu zakona o nevladinim organizacjama i o igrama na sreću kako bi konačno bio unaprijeđen proces finansiranja projekata NVO.

Predsjednik Upravnog odbora Koalicije Goran Đurović podsjetio je da je Evropska komisija u Izvještaju o napretku za ovu godinu ukazala na probleme u tom segmentu saradnje Vlade i nevladinih organizacija.

Vlada, kako je ocijenio Đurović, treba da ubrza proces donošenja izmjena zakona i donošenje podzakonskih akata kako ne bi bila izgubljena i naredna godina u donošenju rješenja kojima se taj proces unapređuje.

"Nadamo se da će u procesu izmjena zakona i donošenja podzakonskih akata konačno biti prihvaćeni prijedlozi koje je Koalicija NVO još prije dvije godine dostavila nadležnim organima a koji se odnose na čitav niz mjera kojima se unapređuje postupak finansiranja projekata NVO", naveo je Đurović u izjavi dostavljenoj agenciji MINA.

On je objasnio da se jedna od ponuđenih mjera koje je Koalicija NVO predložila odnosi na promjenu sastava komisija koje ocjenjuju kvalitet projekata a koje u budućnosti treba da budu sastavljene isključivo od kvalifikovanih osoba koje nijesu angažovane u nevladinim organizacijama ali ni u ogranima javnog sektora.

"Na taj način može se smanjiti prostor za uticaj različitih zainteresovanih strana na proces donošenja odluka o projektima koje treba finansirati i povećati vjerovatnoća da će najkvalitetniji projekti nevladinih organizacija zaista biti podržani", smatra Đurović.

On je ocijenio da princip neutralnosti u ocjenjivanju kvaliteta projekata NVO treba usvojiti i na lokalnom nivou u procedurama koje sprovode organi lokalne samouprave.

Iz Koalicije su pozvali Vladu i da što prije usvoji Analizu institucionalnog okvira za poslova u vezi sa razvojem civilnog sektora.

Koalicija, kako je je rekao Đurović, podržava prijedlog o promjeni sistema finansiranja projekata NVO i decentralizaciju tog procesa u kojem će ministarstva i državni organi biti odgovorni za sprovođenje procedura u postupku finansiranja.

On smatra da će na taj projekti NVO biti bolje povezani sa javnim politikama za čiju realizaciju su nadležna ministarstva.

Đurović je naveo da državni organi i ministarstva treba da preuzmu odgovornost za pripremu i realizaciju konkursa za finansiranje projekata ali i kontrolu utroška sredstava.

"Finansiranje projekta NVO treba konačno shvatiti kao investiranje u bolji kvalitet života građana a to se postiže jedino ako su projekti NVO usmjereni na realizaciju mnogobrojnih strategija i propisa koje su upravo donijele Vlada i Skupština a kojima se želi unaprijediti ambijent za život svih građana i građanki Crne Gore", ocijenio je Đurović.

Prema njegovim riječima, slične, decentralizovane, modele finansiranja projekata NVO imaju i države Evropske unije, Hrvatska i Slovenija.

"Koalicija NVO će i dalje istrajavati na iznalaženju najboljih rješenja u oblasti finansiranju projekata NVO", poručio je Đurović.

Bonus video: