Snažna podrška Liberalne internacionale: LP u Odboru za ljudska prava

0 komentar(a)
Andrija Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Andrija Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.11.2014. 12:55h

Zavšeno je zajedničko zasijedanje Liberalne internacionale i Saveza liberalnih demokrata Azije u Hong Kongu koje je okupilo preko 120 liberalnih partija cijelog svijeta. U radu 193. sjednice Izvršnog odbora Liberalne internacionale učestvovao je i predsjednik Liberalne partije Crne Gore, članice Liberalne internacionale, Andrija Popović.

Liberalna internacionala pozdravila je programske aktivnosti i snažno je podržala politiku Liberalne partije. U sastav Odbora za ljudska prava Liberalne internacionale izabrana je potpredsjednica LPCG, Satka Hajdarpašić. Ona će biti jedini član ovog međunarodnog tijela za ljudska prava iz ovog dijela Evrope.

Odbor za ljudska prava Liberalne internacionale temelji se na shvatanjima da su ljudska prava jezgro liberalizma i preduslov istinske stabilnosti i demokratije koja je neodvojiva od građanskih prava i sloboda. Prijem potpredsjednice Hajdarpašić u ovaj Odbor priznanje je i pokazatelj ispravnosti beskompromisnog zalaganja Liberalne partije za izgradnju društva jednakih šansi i prava za svakog pojedinca u Crnoj Gori, bez obzira na bilo koju ličnu posebnost.

Popović je na konferenciji govorio o globalnim temama i mjestu malih naroda u današnjim svjetskim tokovima. On je podsjetio da je Crna Gora, iako mala država, uvijek davala značajan doprinos kreiranju međunarodne politike i mira u svijetu.

Popović je kazaoda je nejednakost najveći problem današnje svijeta koji je uzročnik pojave i raznih virusnih epidemija ali i “virusa” esktremizma i terorizma koji zahvataju gotovo isti prostor. Jedino dugoročno rješenje jeste udruživanje i zajedničko djelovanje svih progresivnih i demokratskih snaga, država i organizacija za izgradnju stabilnijeg i sigurnijeg svijeta za sve narode.

Na sjednici su, isto tako, usvojene i Deklaracije o stanju u Iraku i Siriji, Deklaracija o Rusiji i Ukrajini te Deklaracije o demonstracijama u Hong Kongu ne kojima studenti zahtijevu prodemokratske promjene i slobodne izbore, a kojima je podršku, kao član delegacije Liberalne internacionale koja je posjetila demonstrante, pružio i Popović.

Bonus video: