Teže je ući u EU nego u NATO, ali vrijedi

“Logično je da je pristupanje EU duži i komplikovaniji proces jer zahtijeva mnogo unutrašnjih priprema. Za članstvo u EU se razmatraju sve reforme koje sprovodi država", rekla je Dendis
1 komentar(a)
Herika Moščica Dendis, Foto: Boris Pejović
Herika Moščica Dendis, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.11.2014. 15:47h

Pomoćnica ministra spoljnih poslova Poljske, Herika Moščica Dendis kazala je da je proces pregovaranja sa EU vrijedan truda, iako izgleda kao dug i težak za države koje se nalaze u procesu pridruživanja.

Na predavanju “Budućnost EU u novom institucionalnom i političkom ciklusu i iskustva Poljske deset godina nakon pristupanja”, ona je kazala da EU izgleda daleko za države dok pregovaraju i da se čini da je trenutak pristupanja konačan cilj.

“Ali proces promjena se ne završava učlanjenjem države u EU”, rekla je ona i dodala da nakon učlanjenja tek počinje period daljih promjena i prilagođavanja.

Dendis je, upoređujući procese pristupanju NATO-u i Uniji, kazala da je NATO organizacija koja ima uži raspon djelovanja i prije svega se odnosi na oblasti bezbjednosti i odbrane, dok je EU sveobuhvatnija.

“Iako ova dva procesa izgledaju slična, ipak među njima postoje mnoge rarazličitosti”, ocijenila je Dendis.

Ona je kazala da pripreme za članstvo u NATO-u podrazumijevaju promjene, pripreme i modernizaciju samo u jednoj oblasti, dok EU pokriva mnoge aspekte u oblastima svakodnevnog života građana, politike i ekonomije.

“Logično je da je pristupanje EU duži i komplikovaniji proces jer zahtijeva mnogo unutrašnjih priprema. Za članstvo u EU se razmatraju sve reforme koje sprovodi država", rekla je Dendis.

Ona je poručila da će za Poljsku proširenje EU ostati prioritet iako iz Evropske komisije stižu poruke da proširenja neće biti u narednih pet godina.

Ona je dodala da je bitno pokazati da članstvom u EU profitiraju svi građani, podsjećajući da svaki građanin može osjetiti prednosti članstva kroz slobodu kretanja, mogućnost studiranja i rada u drugim državama Unije, kao i druge mjere kao što je ukidanje rominga.

Bonus video: