Evroatlantske integracije glavni motor ekonomskog prosperiteta

"Dok u zemlji postoje različiti stavovi po pitanju pristupanja Crne Gore NATO-u, mi mislimo da je članstvo Crne Gore u ovoj organizaciji od zajedničkog interesa za Crnu Goru i SAD", rekao je Holmgren
63 pregleda 2 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 06.11.2014. 18:11h

Sjedinjene Američke Države (SAD) evroatlantske integracije vide kao glavni motor ekonomskog prosperiteta i stabilnosti u regionu, kazao je šef Političkog i ekonomskog sektora u Ambasadi SAD-a u Podgorici, Erik Holmgren, navodeći da zbog toga podržava pristupanje Crne Gore NATO-u.

On je rekao da, SAD podržava pristupanje Crne Gore NATO-u, zato što je crnogorska Vlada to pitanje definisala kao svoj najvažniji spoljnopolitički prioritet.

"Sarađujemo sa Vladom Crne Gore na reformskim aktivnostima u oblastima kao što su vladavina prava, javna podrška i bezbjednosni sektor, prije svega zbog činjenice što je NATO zajednica koja dijeli isti set vrijednosti", naveo je Holmgren na blogu Ambasade SAD-a u Podgorici.

Prema njegovim riječima, zajedničke vrijednosti su izuzetno važne, posebno imajući u vidu da je NATO organizacija zasnovana na konsenzusu – što znači da, kako je objasnio, svaka pojedinačna članica može blokirati bilo koju inicijativu NATO-a čak i kad se ostalih 27 članica oko takve inicijative saglase.

"Ovakvo stanje stvari povremeno može učiniti bavljenje NATO pitanjima vrlo frustrirajućim, ali u isto vrijeme znači da su odluke koje NATO donosi proizvod saradnje i da su prihvatljive svim saveznicima", rekao je Holmgren.

Komenatirišući kakve to veze ima sa Crnom Gorom, Holmgren je kazao da SAD i ostali saveznici žele da budu sigurni da Crna Gora i drugi aspiranti dijele zajedničke vrijednosti, kao što su, kako je naveo, posvećenost demokratiji, vladavini prava i bezbjednosnoj politici.

"Zašto je ovo toliko važno SAD-u i drugim saveznicima? Crna Gora bi kao 29. članica mogla da blokira ostalih 28 ukoliko to bude željela", kazao je on.

Holmgren je rekao da bi glas u NATO-u Crnoj Gori (ili bilo kom drugom savezniku) dao ogromnu moć da utiče na smjer kojim će organizacija ići.

"NATO saveznici žele da budu sigurni da će Crna Gora (i ostali aspiranti) ovu moć koristiti na odgovoran način. Zato Crna Gora i svi drugi budući saveznici prolaze kroz zahtjevan proces Akcionog plana za članstvo (MAP)", naveo je on.

Uspješno donošenje odluka zasnovanih na konsensusu u NATO-u, kako je dodao Holmgren, funkcioniše isključivo zahvaljujući zajedničkim vrijednostima i zajedničkoj viziji. "A SAD vjeruje da ih Crna Gora dijeli".

"Promovisanje ekonomske integracije i prosperiteta na Balkanu je još jedan prioritet SAD-a. SAD vjeruje da su posvećenost vladavini prava i tržišnoj ekonomiji ključ stabilnosti i ekonomskog prosperiteta, a isto misle i američki i evropski investitori", kazao je Holmgren.

On smatra da članstvo u NATO-u Crnoj Gori neće donijeti ekonomski bum, ali će, kako je kazao, zasigurno pomoći uvrčšćenju uvjerenja da je Crna Gora posvećena principima NATO-a, "od kojih su mnogi isti oni kriterijumi koje investitori traže kada biraju gdje će uložiti svoja sredstva".

"Dok u zemlji postoje različiti stavovi po pitanju pristupanja Crne Gore NATO-u, mi mislimo da je članstvo Crne Gore u ovoj organizaciji od zajedničkog interesa za Crnu Goru i SAD", rekao je Holmgren.

Iz tog razloga, kako je dodao, SAD blisko sarađuju sa Crnom Gorom "sa ciljem da njene ambicije za članstvom u NATO-u pretvore u realnost".

Bonus video: