Medojević: Vlada znala za namjeru Hrvatske da istražuje naftu i gas oko Prevlake

"Građani moraju da znaju da se radi o milijardama eura. Pokušaj nekog političara bio on Nebojša Medojević ili Milo Đukanović da sve ovo strpa u svoj džep ne može se okarakterisati drugačije nego kao veleizdaja"
2 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2014. 16:54h

Crnogorske obavještajne službe su su više od godinu dana obavještavale Vladu da Hrvatska priprema tender za eksploataciju nafte i gasa oko Prevlake i da u taj tender uključuje djelove crnogorske teritorije, a Vlada nije uradila ništa po tom pitanju, kazao je lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Medojević je na konferenciji za novinare kazao da se radi o ogromnim rezervama gasa i nafte, drugom po veličini u Evropi.

"Građani moraju da znaju da se radi o milijardama eura. Pokušaj nekog političara bio on Nebojša Medojević ili Milo Đukanović da sve ovo strpa u svoj džep ne može se okarakterisati drugačije nego kao veleizdaja", rekao je on.

Poslanik DF-a Koča Pavlović kazao je da je Vlada trebalo da raspiše tender za eksploataciju nafte i gasa kada je to uradila i Hrvatska.

"Umjesto da hrvatski tender u zoni Prevlake odmah učinimo spornim tako što ćemo kao država u naš tender uvrstiti i te blokove za koje smatramo da se nalaze u našim teritorijalnim vodama, Lukšić to nazvao kontratenderom i odbio", rekao je Pavlović i dodao da je Vlada učinila sve što je bilo neophodno da hrvatski tender uspije i postane potpuno neosporan sa aspekta međunarodno-pravnog legaliteta.

"Hrvatski tender je završen i ishod je poznat, šest kompanija se javilo i predalo ponude. U tom smislu svaka priča koja dovodi u pitanje eksploataciju predstavlja bacanje prašine u oči građana. Iz izjava hrvatskih zvaničnika je vrlo jasno da oni tender smatraju uspješnim i da će eksploataija sa onim koga hrvatska vlada izabere ubrzo krenuti", rekao je Pavlović.

On je kazao da razlozi za ovakve postupke Vlade mogu biti "strah Đukanovića zbog njegovog ratovanja za mir i korupcija na najvišem nivou".

"Na osnovu informacija koje imamo smatram da su oba razloga po srijedi", kazao je Pavlović.

Medojević je rekao da, sa aspekta tendera, svaka vlada u te ugovore uvodi klauzulu opšteg važenja kojom se obavezuje i garantuje svakom investitoru da su svi zakoni i propisi u skladu sa Ustavom i da je predmet tendera u vlasništvu države.

"Takvom klauzulom vi garantujete investitoru da će eventualno svaki budući spor rješavati država Hrvatska, a da to neće tangirati investitora", rekao je Medojević i doda da, ako crnogorska Vlada ikad pokrene arbitražu to će biti spor države kandidata za EU i članice.

"Tako da nije pitanje samo razgraničenja Crne Gore i Hrvatske već razgraničenja EU i zemlje koja je kandidat za članstvo u EU", rekao je lider PZP-a.

On je kazao da je za sastanak lidera DF-a Miodraga Lekića sa ministrom vanjskih poslova i evropskih integracije Igorom Lukšićem i šefom parlamenta Rankom Krivokapićem o Prevlaci, saznao iz medija.

Bonus video: