Sukob oko Prevlake će rastjerati investitore

Milanović je aktuelizovao spor oko Prevlake tvrdnjama da je Crna Gora za istraživanje nafte i gasa odredila područja koja Hrvatska smatra svojima, dok u crnogorskoj Vladi tvrde da nijesu prekršili Protokol o privremenom režimu na Prevlaci iz 2002. godine
214 pregleda 42 komentar(a)
Zoran Milanović, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Zoran Milanović, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.11.2014. 07:45h

Zagrebački politikolog Davor Đenero tvrdi da je nerealno očekivati potencijalne investitore za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa na moru oko Prevlake, jer se radi o teritoriji o čijem će se razgraničenju najvjerovatnije odlučivati međunarodnom arbitražom.

On smatra da Zagreb nema političkog interesa da sada pokreće pitanje razgraničenja Hrvatske i Crne Gore, ističući da se radi samo o politički nesmotrenoj izjavi premijera Zorana Milanovića.

“Neće se niko kandidovati za istraživanje nafte i gasa u zonama koje nijesu razgraničene. Niti je realno očekivati da će se države dogovoriti o razgraničenju bez posredovanja trećega. Hrvatska ima neozbiljnog predsjednika Vlade koji ne odmjerava svoje izjave. I ministra ekonomije (Ivan Vrdoljak) koji nije dva puta promislio i iz tendera izbacio sporno područje”, kazao je Đenero “Vijestima”.

Milanović je aktuelizovao spor oko Prevlake tvrdnjama da je Crna Gora za istraživanje nafte i gasa odredila područja koja Hrvatska smatra svojima, dok u crnogorskoj Vladi tvrde da nijesu prekršili Protokol o privremenom režimu na Prevlaci iz 2002. godine.

Đenero smatra da hrvatska javnost nije raposložena za teme o granicama, navodeći da od politizacije tog pitanja vlast ne bi imala koristi. “Čak i kad bi neko zlonamjeran htio postići to da se pitanje razgraničenja stavi u fokus javnosti i da potisne realne probleme, na gubitku bi bila aktuelna administracija koja je zapravo otvorila to pitanje”.

Bivši šef crnogorske diplomatije Branko Lukovac, međutim, smatra da je Milanović pod pritiskom zbog Prevlake i da je izjava dijelom i plod kampanje za predsjedničke izbore u Hrvatskoj u januaru 2015. Lukovac očekuje da će aktivnosti za istraživanja nafte i gasa uticati da vlade intenziviraju pregovore o razgraničenju.

"Ako se pokaže da uslova za bilateralni dogovor i sporazum nema, onda treba što prije da dogovore mandat koji bi zajednički povjerile bilo Međunarodnom sudu pravde u Hagu, kako su se premijeri saglasili 2008, ili Međunarodnom sudu za pravo mora u Hamburgu", rekao je Lukovac agenciji MINA.

Profesorica Ivana Jelić tvrdi da Crna Gora nije raspisivala tendere niti je dala na raspolaganje blokove koji bi povlačili bilo kakvu međunarodnu odgovornost, dok je Hrvatska to učinila svojim tenderima. Funkcioner DF-a Milutin Đukanović smatra da se po pitanju Prevlake Vlada unaprijed odriče suvereniteta nad dijelom teritorije.

Mesić: Treba sjesti za sto

Ministar ekonomije Crne Gore Vladimir Kavarić tvrdi da tenderom za istraživanje nafte i gasa Crna Gora nije markirala sporna područja.

"Tender se odnosi na teritoriju koja je duboko u teritorijalnim vodama Crne Gore i daleko od teritorije Prevlake", tvrdi Kavarić, dok je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić za RTCG kazao da treba ići na arbitražu. “Mi smo sa Slovenijom imali problem na morskoj granici. Došlo je do arbitraže i činjenica je da smo političko pitanje prebacili u pravnu sferu. Mislim da jednostavno treba sjesti za sto."

Bonus video: