"Crna Gora najspremnija za NATO"

"Ministar Lejen se saglasila sa ocjenama o uspješnoj reformi odbrambenog sektora u Crnoj Gori i pozitivno je ocijenila doprinos Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti učešćem u međunarodnim misijama i operacijama"
3 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.11.2014. 15:12h

Odluka sa Samita u Velsu potvrđuje da je Crna Gora najspremniji i najozbiljni kandidat za članstvo u NATO, ocijenila je njemačka ministarka odbrane Ursula von der Lejen. Ministarka odbrane Milica Pejanović-Đurišić boravi u radnoj posjeti Njemačkoj, gdje se sastala sa Leyen, a tokom razgovora istaknuta su dostignuća Crne Gore u evroatlantskim integracijama kao i značaj napretka u tom procesu sa aspekta daljeg unapređenja regionalne bezbjednosti i saradnje.

"Ministar Lejen se saglasila sa ocjenama o uspješnoj reformi odbrambenog sektora u Crnoj Gori i pozitivno je ocijenila doprinos Crne Gore kolektivnom sistemu bezbjednosti učešćem u međunarodnim misijama i operacijama", saopšteno je iz Vlade.

Ona je istakla i da je zajedničko učešće u ISAF misiji potvrda visokog stepena povjerenja između dvije države.

"Ministar je takođe naglasila da odluka sa Samita u Velsu potvrđuje da je Crna Gora najspremniji i najozbiljni kandidat za članstvo u NATO i iskazala spremnost Ministarstva odbrane Njemačke da Crnoj Gori pruži punu podršku u nastavku procesa evroatlantskih integracija, kao i očekivanje da buduća saradnja između dva ministarstva biti još intenzivnija i sadržajnija", kaže se u saopštenju.

Ministar Pejanović-Đurišić je izrazila zadovoljstvo veoma kvalitetnom saradnjom sa Njemačkom i zahvalila na kontinuiranoj i snažnoj podršci te države evropskim i evroatlantskim aspiracijama Crne Gore.

"Pejanović-Đurišić uvjerena je da će Crna Gora i u narednom periodu biti faktor stabilnosti u regionu i upoznala je sa namjerom doslednog i kontinuiranog angažmana u periodu intenziviranog i fokusiranog dijaloga sa ciljem postizanja neophodnih NATO standarda", navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, istaknuto je da su u relativno kratkom vremenu postignuti značajni rezultati u pogledu reformi bezbjednosnog sektora, jačanja podrške javnosti evroatlantskim integracijama, modernizacije vojske i vladavine prava.

Pejanović-Đurišić je naglasila da članstvo u NATO ostaje spoljnopolitički prioritet države i da tekući intenzivirani i fokusirani dijalog svakako predstavlja jasnu poruku spremnosti partnera da se za Crnu Goru pronađe model za poziv u članstvo prije narednog NATO samita.

Ona se sastala i sa komesarom za parlamentarni nadzor Oružanih snaga SNjemačke, Hellmutom Königshausom, kao i sa članovima Odbora za odbranu njemačkog parlamenta.

»Tom prilikom, ministar Pejanović-Đurišić je govorila o sistemu parlamentarnog nadzora odbrambenih i bezbjednosnih struktura u Crnoj Gori, pri čemu je istakla da Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore daje snažan doprinos demokratizaciji, transparentnosti i kvalitetu rada službi bezbjednosti i odbrane", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: