Farkaš o članstvu CG u NATO: Vladavina prava je jedna bitna obaveza

Farkaš je dodala da je, iako ne može da govori u ime članica Alijanse, veoma optimistična jer je, kako je kazala, crnogorska Vlada posvećena i shvata koliku korist država i njeni građani imaju od NATO članstva
57 pregleda 0 komentar(a)
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.11.2014. 12:55h

Crna Gora je uradila mnogo u kratkom vremenskom periodu i napravila veoma jasan napredak ka članstvu u NATO-u, ocijenila je zamjenica pomoćnika Sekretara za odbranu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Emili Farkaš.

"To je potvrđeno na NATO samitu u Velsu na kojem su se svih 28 država članica saglasile da je Crna Gora dovoljno napredovala kako bi do kraja 2015. dobila šansu da NATO glasa o njenom statusu.To će od Crne Gore zahtijevati mnogo napornog rada u prelaznom periodu", rekla je ona za RTCG.

Ona je, kako je rekla, uvjerena da je Crna Gora veoma blizu članstvu u Alijansi.

Upitana na čemu Crna Gora mora raditi u narednih godinu dana kako bi ispunila očekivanja saveznika iz NATO-a, Farkaš je kazala da je vladavina prava "jedna bitna obaveza, ali da ne postoje obaveze koje su važnije od drugih".

Ona je naglasila važnost javne podrške, navodeći da je važno da cijela država bude spremna da preuzme odgovornost članstva, da pokaže da stvarno dijeli vrijednosti koje baštine čalnice NATO, jer je na kraju odluka o proširenju Alijanse politička odluka koju će donijeti ministri vanjskih poslova i šefovi vlada.

Farkaš je zadovoljna ostvarenim rezultatima na planu odbrane.

"Veliki posao je urađen da se sprovede reforma i modernizuje vojska", kazala je ona.

Farkaš je dodala da je, iako ne može da govori u ime članica Alijanse, veoma optimistična jer je, kako je kazala, crnogorska Vlada posvećena i shvata koliku korist država i njeni građani imaju od NATO članstva.

"Zemlje koje su se pridružile NATO-u doprinijele su sopstvenoj stabilnosti. Članstvo je veoma važno, ne samo za bezbjednost, već i za ekonomski razvoj, kao i za integraciju u međunarodnu, evropsko-transatlantsku zajednicu", smatra ona.

Govoreći o benefitima članstva u NATO-u, ističe da se članstvom smajuju troškovi za odbranu jer se ujedinjuju resursi.

"Zbog toga što su vaši resursi manji ima smisla ujediniti se sa drugim zemljama u cilju zajedničke odbrane i zajedničke koristi. Radi se o stabilnosti i bezbjednosti za Crnu Goru,što je osnova ekonomskog prosperiteta i kontinuiranog razvoja Crne Gore kao nacije i boljeg života za crnogorski narod", ističe Farkaš.

Odgovarajući na pitanje da li je skupo biti u NATO-u, ona je kazala da mogućnost da se ujedine resursi zapravo znači uštedu.

Farkaš je naglasila i koncept Pametne odbrane na kojem se zajednički radi sa NATO saveznicima i partnerima već nekoliko godina.

Ona je istakla partnerstvo Crne Gore sa SAD i cijelom koalicijom u operaciji u Avganistanu, čime je, dodala je, shvatila svoju obavezu da promoviše i doprinosi međunarodnoj bezbjednosti.

"Dakle, od prvog dana je Crna Gora doprinosila kao učesnik međunarodnih mirovnih operacija, što naravno veoma cijenimo. A, kroz to iskustvo, vaše oružane snage su postale sposobnije i mnoge riječi hvale možemo čuti od naših oficira koji su služili sa crnogorskim vojnim snagama. Takođe, i od naših saveznika, Hrvata koji su raspoređeni sa vama u Avganistanu, čuli smo isto", zaključila je Farkaš.

Bonus video: