Krivokapić: Gradnja mosta će biti simbol našeg prijateljstva sa Kinom

"Sudbina je htjela da će Kina, nadamo se, izgraditi najveći lučni most i to baš u Crnoj Gori u sklopu projekta auto-puta," rekao je Krivokapić, i dodao: "Taj most će biti simbol našeg prijateljstva i zamajac daljem razvoju Crne Gore”
101 pregleda 2 komentar(a)
Ranko krivokapić, Žang Ping, Foto: Skupština Crne Gore
Ranko krivokapić, Žang Ping, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 03.11.2014. 12:22h

Odnosi Crne Gore i Kine su dobri i prijateljski, a da će oni biti produbljeni kroz projekat gradnje auto-puta bar Boljare, ocijenjeno je na današnjem sastanku šefa crnogorske skupštine Ranka Krivokapića i potpredjednika Svekineskog Narodnog Kongresa Žanga Pinga.

Na sastanku je konstantovan kontinuitet u sve intenzivnijoj saradnji dvije države, kako u trgovniskoj, turističkoj i naučnoj sferi.

Krivokapić je u razgovoru sa Žang Pingom iznio ocjenu da će istorijski poduhvat Crne Gore i projekat nad projektima kakav je auto-put, simbolički biti i put prijateljstva dvije države i dva naroda. On je informisao svog gosta da Skupština Crne Gore ubrzo očekuje u svojoj proceduri set dokumenata koji će značiti realizaciju projekta autoputa Bar-Boljare.

“Naše generacije su imale privilegiju da odrastaju uz kultni jugoslovenski film 'Most'. I danas na Đurđevića Tari egzistira taj grandiozni objekat-spomenik. Sudbina je htjela da će Kina, nadamo se, izgraditi najveći lučni most i to baš u Crnoj Gori u sklopu projekta auto-puta," rekao je Krivokapić, i dodao: "Taj most će biti simbol našeg prijateljstva i zamajac daljem razvoju Crne Gore”.

Kako se navodi u saopštenju Supštine, Žang Ping je iskazao zadovoljstvo i radovanje projektu izgradnje auto-puta te iznio svoje uvjerenje da će početak realizacije ovog velikog poduhvata za Crnu Goru krenuti uskoro, te da će projekat imati prijateljsku podršku čitavog sistema. “NR Kina se integriše u novi globalni trend i Kina želi jačanje saradnje sa svijetom, a tu je i naša velika želja za jačanjem prijateljstva sa Crnom Gorom”, poruka je Žang.

Sagovornici su podvukli da pored saradnje u pomorskoj industriji (u Kini je u toku izgradnja trećeg broda) i saobraćaju, postoji veliki potencijal Crne Gore da primi kinske turiste, jer je, kako se navodi, samo tokom prošle godine 10 miliona Kineza turistički boravilo van svoje države. Pored rasta u turizmu, zabilježen je i trgovinski rast od čak 40% na relaciji dvije ekonomije.

Na kraju se navodi da u Kini vladavina prava i anti-korupcija zauzimaju prioritetno mjesto u državnoj agendi, stoga su Krivokapić i Žang ocijenili da u toj borbi, za zajedničke ciljeve, dva Parlamenta mogu dati veliki doprinos.

Bonus video: