Vratiti krivična djela uvrede i klevete

"Očigledno je da je crnogorsko društvo nije bilo spremno za dekriminalizaciju klevete, pa je potrebno raditi na izgrađivanju etičkih i profesionalnih standarda u medijima"
7 komentar(a)
kleveta, Foto: Shutterstock.com
kleveta, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 30.10.2014. 15:26h

Poslanica Socijalističke narodne partije Snežana Jonica dostavila je danas parlamentu dopune Krivičnog zakonika, predlažući vraćanje krivičnih djela uvrede i klevete.

Predlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika podržale su poslanice Socijaldemokratske partije i Pozitivne, Draginja Vuksanović i Azra Jasavić.

One su zatražile da parlament usvoji ovaj zakon po skraćenom postupku.

Poslanice navode da je nedostatak profesionalnih i etičkih standarda kod pojedinih medija u Crnoj Gori razlog za preispitivanje odluke o brisanju iz Krivičnog zakonika krivičnih djela uvrede i klevete.

"Očigledno je da je crnogorsko društvo nije bilo spremno za dekriminalizaciju klevete, pa je potrebno raditi na izgrađivanju etičkih i profesionalnih standarda u medijima. Zato predlažemo da se Krivični zakonik dopuni sa ista dva člana koja su brisana prilikom njegovih izmjena 2011. godine", kaže se u obrazloženju.

U vezu krivičnog djela uvrede predviđena je novčana kazna od 1,2 hiljade do četiri hiljade eura.

"Ako je ovo djelo učinjeno putem medija ili sličnih sredstava ili na javnom skupu, učinilac će se kazniti od tri do deset hiljada eura", kaže se u predloženom zakonu.

Navodi se da se neće kazniti učinilac, ako je izlaganje dato u okviru "ozbiljne kritike u naučnom, književnom ili umjetničkom djelu, u vršenju službene dužnosti, novinarskog poziva, političke djelatnosti, u odbrani nekog prava ili zaštiti opravdanih interesa, ako se iz načina izražavanja ili iz drugih okolnosti vidi da to nije učinio u namjeri omalovažavanja”

U vezi klevete, predviđeno je da će se osoba koja za drugog iznosi ili pronosi neistine, što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, kazniti od tri do deset hiljada eura.

"Ako je ovo djelo učinjeno putem medija ili sličnih sredstava ili najavnom skupu,učinilac će se kazniti od pet hiljada do 14 hiljada EUR", predloženo je u dopunama Krivičnog zakonika.

U vezi klevete, predviđeno je da će se osoba koja za drugog iznosi ili pronosi neistine, što može škoditi njegovoj časti ili ugledu, kazniti od tri do deset hiljada eura

Kako se navodi, ako se neistine koje se iznose ili pronose dovele ili mogle dovesti do teških posljedica za oštećenog,učinilac će se kazniti novčanom kaznom najmanje osam hiljada eura.

"Ako okrivljeni dokaže da je imao osnovanog razloga da povjeruje u istinitost onoga što je iznosio ili pronosio neće se kazniti za klevetu, ali se može kazniti za uvredu ako su ostvareni uslovi za postojanje tog djela", kaže se u predloženom zakonu.

Kolegijum predsjednika Skupštine pozvao je u srijedui nadležene državne organe da spriječe kontinuirano kršenje ustavnih normi, a parlament će u ubrzanoj proceduri razmortiti predloge za unaprijeđenje zakonske regulative koja bi djelotvornije spriječavala teške zloupotrebe slobode medija.

“Kolegijum predsjednika Skupštine Crne Gore ostaje pri zaključcima sa sjednice od 20. juna, kada je blagovremeno ukazao na protivustavne aktivnosti Informera, stranog glasila Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, na Kolegijumu je konstatovano da se u međuvremenu desila eskalacija i kontinuirano kršenje osnovnih ustavnih vrijednosti sa novim zloupotrebama i govorom mržnje usmjerenim prema političkim subjektima, NVO i albanskom narodu u Crnoj Gori, a da nadležni organi nijesu preduzeli brze i djelotvorne aktivnosti.

“Kolegijum poziva nadležne državne organe da spriječe kontinuirano kršenje ustavnih normi, a Skupština će u ubrzanoj proceduri razmortiti predloge za unaprijeđenje zakonske regulative koja bi djelotvornije spriječavala ovakve teške zloupotrebe slobode medija”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: