Uspostavljeni diplomatski odnosi sa Obalom Slonovače

Predstavnici obije države su ocijenili da uspostavljanje diplomatskih odnosa predstavlja značajan korak za dalji razvoj prijateljskih odnosa, kao i podsticaj za unapređivanje međusobne saradnje kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu
55 pregleda 3 komentar(a)
Obala Slonovače, Foto: Shutterstock
Obala Slonovače, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.10.2014. 09:37h

Stalni predstavnici Crne Gore i Obale Slonovače pri Ujedinjenim nacijama (UN), ambasadori Milorad Šćepanović i Youssoufou Bamba, potpisali su Protokol o uspostavljanju diplomatskih odnosa između dvije države.

Predstavnici obije države su ocijenili da uspostavljanje diplomatskih odnosa predstavlja značajan korak za dalji razvoj prijateljskih odnosa, kao i podsticaj za unapređivanje međusobne saradnje kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija se navodi da se uspostavljanjem diplomatskih odnosa sa Obalom Slonovače proširuje osnova za intenziviranje kontakta i odnosa između Crne Gore i afričkih zemalja.

Sagovornici su, kako se navodi, istakli obostrani interes i spremnost da se istraže područja buduće moguće saradnje, ukazujući posebno na oblasti turizma, poljoprivrede, energetike.

Obala Slonovače je, kako je saopšteno, posebno zainteresovana za iskustva Crne Gore iz perioda tranzicije u domenu izgradnje demokratskih institucija, jačanja vladavine prava i zaštite ljudskih prava u cilju postkonfliktne stabilizacije i održivog razvoja društva u toj državi.

Bonus video: