Savjet Crnogoraca u Srbiji temelj očuvanja nacionalnog identiteta

U nedjelju je u Srbiji prvi put formiran Nacionalni savjet Crnogoraca. Crnogorska udruženja koja podržavaju nacionalni program koji sprovodi Krstaš nastupili su sa zajedničkom listom i osvojili sedam od 23 mandata, Savjetu. Lista čiji je nosilac Ratko Šoć dobila je 16 mandata
62 pregleda 0 komentar(a)
Krstaš, Foto: Udruženje Crnogoraca "Krstaš"
Krstaš, Foto: Udruženje Crnogoraca "Krstaš"
Ažurirano: 27.10.2014. 11:37h

Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji ima istorijsku šansu da zaustavi asimilaciju crnogorske zajednice i budućim generacijama ostavi temeljne postulate očuvanja nacionalnog identiteta, saopšteno je iz Udruženja Krstaš.

U nedjelju je u Srbiji prvi put formiran Nacionalni savjet Crnogoraca. Crnogorska udruženja koja podržavaju nacionalni program koji sprovodi Krstaš nastupili su sa zajedničkom listom, čiji je nosilac bila profesor književnosti Aleksandra Vučinić, i osvojili sedam od 23 mandata, Savjetu. Lista čiji je nosilac Ratko Šoć dobila je 16 mandata.

U Krstašu smatraju da će prvi Nacionalni savjet Crnogoraca nositi breme velike odgovornosti za sudbinu crnogorske zajednice u Srbiji.

"Savremen život, modernizam i komformizam, visoke tehnologije i vrijeme ubrzanih integrativnih procesa i opšte globalizacije su opasnost za identitete brojčano malih naroda. Narodi koji su vjekovima čuvali svoju kulturu, običaje i tradiciju, mogu ih izgubiti za vrijeme jedne ili dvije generacije", kaže se u saopštenju Krstaša dostavljenom agenciji MINA.

Krstaš se, kako su kazali, zalaže da Nacionalni savjet treba da vodi računa o teritorijalnoj zastupljenosti svih krajeva Srbije i rad prilagodi činjenici da samo u dvije srpske opštine ne žive pripadnici crnogorske zajednice.

"Protiv smo protežiranja bilo koje opštine. Nacionalni savjet ne može biti otac nacionalnim konvertitima iz redova Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije iz Vrbasa, a očuh cijeloj crnogorskoj zajednici u Srbiji", smatraju u Krstašu.

U tom Udruženju su zadovoljni da je njihova lista osvojila sedam od 23 mandata i na taj način, kako su kazali, spriječila pokušaj formiranja Nacionalnog savjet bez autentičnih predstavnika crnogorske zajednice u Srbiji.

"Uspjeh je veći znajući da je konkurentska lista, koja je osvojila 16 mandata, podržana od velikog broja delegata generisanih u elektorsku skupštinu od DS-a i SPS iz Vrbasa, i sa punom logistikom saradnika za dijasporu, iz reda lokalnog stanovništva, u Ambasadi Crne Gore u Beogradu", navodi se u saopštenju.

Bonus video: