Stanković: Kontrolišemo predmete od 2011. godine

On je kazao da je moguće da članovi Komisije “ići direktno u određeno tužilaštvo, i metodom neke slučajnosti tražiti da se izvrši uvid u neki određeni predmet”
9 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.10.2014. 18:45h

Sudbina mnogih aktuelnih tužilaca zavisiće od kontrole svih predmeta u protekle tri godine, najavio je vrhovni državni tužilac (VDT), Ivica Stanković.

On je u emisiji Načisto na Televiziji Vijesti, kazao da će kontrola obuhvatiti i raniji period u kome je, kako se sumnja, kreiran veći broj „problematičnih“ optužnica.

„Sada gledamo predmete koji nijesu završeni, jer u ovom trnutku je to ogroman posao, ali ne znači da neće neka komisija, možda na čelu sa mnom, ili bez mene, ići direktno u određeno tužilaštva i metodom neke slučajnosti tražiti da se izvrši uvid u neki određeni predmet“, naveo je Stanković.

Komentarišući ocjenu iz Izvještaja Evropske komisije o napretku da je Crna Gora imala formalistički prpistup suđenjima za ratne zločine i da nije bilo optužnica za komandovanje, pomaganje i podržavanje zločina, on je kazao da ne isključuje ni ponovno prespitivanje tih predmeta.

„Crna Gora nije spremno ušla u rješavanje tih predmeta. Ukoliko bude postojala zakonska mogućnost da se ponovi neki postupak, svakako da će to da bude predmet našeg interesovanja, odnosno preispitivanja“, rekao je Stankovic.

On nije mogao da odgovori da li će preispitati profesionalnu odgovornost svoje zamjenice, nekadašnje specijalne tužiteljke Stojanke Radović, koja je potpisala ključne optužnice za ratne zločine, koje su „pale“ pred sudom.

Stanković nije jasno odgovorio ni na pitanje da li će pokrenuti istragu zbog sumnji da je Radović, kao specijalna tužiteljka, godinama ranije inicirala nezakonite mjere tajnog nadzora kojima je, kako je tvrdio bivši sudija Radovan Mandić, bio obuhvaćen i sam Stankovic.

„Nije se moglo utvrditi na koga se to odnosi“, kazao je on, dodajući da misli da niko nije saslušan tim povodom.

Stanković je rekao da ne dijeli mišljenje predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice da bi „bilo presuda da ima kvalitetnih optužnica“, navodeći da na neki način i sud kontroliše optužni akt.

Na pitanje da li će preispitati i predmet afere Snimak, on je rekao da će o tome odlučiti kada se detaljno upozna sa njim, ali je prokomentarisao činjenicu da je bivša tuziteljka Ranka Čarapić u roku od 24 sata konstatovala da u izjavama funkcionera Demokratske partije socijalista nema elementa krivičnog djela.

„Nikada nijesam donosio neke odluke koje bi bile ishitrene dok se prethodno detaljno ne upoznam sa činjeničnim stanjem“, kazao je Stanković.

Komentarišući optužbe pojedinih poslanika kako postoje sumnje da je sklon korupiciji, on je rekao da se radi o neistinama.

„Čitave svoje karijere nastojao sam da sprovodim Ustav i Zakon, prema tome tu se radi o čistim izmišljotinama i neistinama“, kazao je Stanković.

Bonus video: