Nova: Vlast neozbiljna u odnosu na prijetnje albanskih ekstremista

Kako je kazao Vučurović, nijedan pojedinac, na domaćoj i međunarodnoj sceni, ne podržava besplatno Mila Đukanovića, “a nije nikakva tajna da su pripadnici nacionalnih manjina uoči referenduma zaključili određene sporazume sa Đukanovićem i njegovim režimom”
14 komentar(a)
Jovan Vučurović, Foto: Savo Prelević
Jovan Vučurović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 21.10.2014. 14:39h

Crnogorska vlast ponaša se neozbiljno u odnosu na konstantne prijetnje teritorijalnom integritetu Crne Gore od albanskih ekstremista, ali i ozbiljnih intelektualaca i predstavnika albanske nacionalne elite, ocijenjeno je iz Nove srpske demokratije. Lista Za Prirodnu Albaniju želi da od Ulcinja do Rta Stilos u Grčkoj ne bude granica među Albancima, a čelnik te liste, Kočo Danaj najavio je da će lista uskoro zatražiti od Međunarodnog suda pravde u Hagu da preispita odluke Londonske konferencije iz 1913. godine, prema kojima Albanija postoji u današnjim granicama. “Crnogorska vlast se ponaša krajnje diletantski i neozbiljno u odnosu na konstantne i gotovo svakodnevne prijetnje teritorijalnom integritetu Crne Gore, koje stižu ne samo od strane albanskih ekstremista, nego i ozbiljnih intelektualaca i predstavnika albanske nacionalne elite”, ocijenio je portparol Nove, Jovan Vučurović. Kako je rekao, poslednja u nizu izjava kojima se direktno poziva na komadanje Crne Gore, stigla je od albanskog političara Koča Danaja, koji pokazuje otvorene aspiracije prema djelovima Crne Gore i poručuje da će se taj velikodržavni preojekat zaustaviti samo “na kapijama prirodne Albanije”. “Međutim, crnogorski režim ostao je nijem i na ovu poruku, iako je ona stigla od jednog od vodećih albanskih istoričara i intelektualaca. Ne vidimo šta to treba da se desi pa da se iz koalicije DPS-SDP odgovori na ovakve opasne projekte iz susjedstva”, naveo je Vučurović. Kako je kazao, nijedan pojedinac, na domaćoj i međunarodnoj sceni, ne podržava besplatno Mila Đukanovića, “a nije nikakva tajna da su pripadnici nacionalnih manjina uoči referenduma zaključili određene sporazume sa Đukanovićem i njegovim režimom”. “Podsjećamo da je, uz sve krađe i pritiske na referendumu od kojih je jedan veliki broj evidentiran i u Bijeloj knjizi, samo 1.600 listića prevagnulo u korist razbijanja državne zajednice”, rekao je Vučurović.

Nova srpska demokratija traži od Vlade Crne Gore da učini javnim sporazume sa političkim i vjerskim predstavnicima nacionalnih manjina i saopšti šta je u tom periodu obećano Tirani i Prištini. “Danaj i drugi albanski političari i intelektualci samo djeluju u pravcu onoga što je još 1998. “razradila” Albanska akademija nauka gdje se govori o albanskoj pokrajini unutar Crne Gore, koja bi nakon definisanja granica “demokratskim putem” ušla u sastav ’prirodne Albanije’”, kazao je Vučurović. Prema njegovim riječima, poznato je da je Đukanović napravio konkretan dogovor i sa bošnjačkom nacionalnom zajednicom, o čemu, dodao je, svjedoči i dokument čiji djelovi su objelodanjeni prošle godine. “U tim djelovima koje je javnost imala priliku da upozna uređuju se pitanja od značaja za cjelovitost nekadašnjeg novopazarskog Sandžaka. Međutim, što se tiče toga dokumenta, ostao je čitav niz tajnih klauzula koje još uvijek nisu ugledale svijetlo dana, a čekamo da vidimo šta je zapisano u sličnom ugovoru sa političkim i vjerskim liderima albanske nacionalne zajednice”, naveo je Vučurović. Iz Nove su još jednom pozvali Vladu da se ne poigrava sa sudbinom građana, “nego što prije javnim učini sve sporazume zaključene u vremenu neposredno prije održavanja referendum”. “Na kraju će se sve saznati, ali je važno da to bude što prije kako bi se zaustavila šteta koja je već proizvedena. I biće zanimljivo da vidimo da li je Đukanović možda pristao da granice albanske pokrajine u Crnoj Gori budu na rijeci Cijevni ili Sušici”, kazao je Vučurović. Kako je rekao, ne bi bilo čudno da “onaj ko je pogazio sva moralna načela i kome nije smetalo da izda svoju Državu, Crkvu, Vojsku i tradicionalne saveznike, podrži i projekat prirodne Albanije”.

Bonus video: