Radunović: Zamor postoji samo kad je u pitanju politička volja Vlade

„Već godinu upozoravam da će, kad evrointegracije dođu do one tačke iz koje više nema dalje dok se stvari u okviru poglavlja 23 ne dovedu u red i u Crnoj Gori ne zaživi vladavina prava, entuzijazam da napusti vladajuću garnituru, jer ona za izborne uspjehe može da zahvali baš takvom ambijentu u kojem se osnovni činioci organizovanog kriminala i visoke korupcije ne gone“, kazao je Radunović
60 pregleda 3 komentar(a)
Slaven Radunović, Foto: Boris Pejović
Slaven Radunović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.10.2014. 11:26h

Izjava lidera Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića o zamoru i nedovoljnom reformskom entuzijazmu je licemjerna, jer zamor postoji samo kad je u pitanju politička volja, smatra predsjednik skupštinskog Odbora za evropske integracije Slaven Radunović.

Đukanović je ranije kazao da se DPS ne boji konkurencije, već potencijalnog zamora i nedovoljnog reformskog entuzijazma u redovima te stranke.

„Već godinu upozoravam da će, kad evrointegracije dođu do one tačke iz koje više nema dalje dok se stvari u okviru poglavlja 23 ne dovedu u red i u Crnoj Gori ne zaživi vladavina prava, entuzijazam da napusti vladajuću garnituru, jer ona za izborne uspjehe može da zahvali baš takvom ambijentu u kojem se osnovni činioci organizovanog kriminala i visoke korupcije ne gone“, kazao je Radunović.

On je agenciji MINA rekao da je bilo potpuno logično očekivati da će doći do ovakve situacije, kad se istroše svi pozitivni argumenti za koje su zaslužne državna administracija i kada se usklade sva tražena dokumenta sa evropskim zakonodavstvom i na kraju ostane ono bez čega se ne može – a to je da se pokažu mjerljivi rezultati u borbi protiv oranizovanog kriminala i korupcije.

„Ovo je, najblaže rečeno, licemjerna izjava predsjednika Vlade, jer potpuno je jasno da zamor postoji samo kad je u pitanju politička volja“, kazao je Radunović.

Prema njegovim riječima, više puta je naglašeno, i od crngorskih zvaničnika i partnera iz Evropske unije (EU), da je bitno da Crna Gora sprovede reforme, da je manje bitno kad će da uđe u EU.

„Kvalitet reformi je definitivno najvažniji i Demokratski front, a siguran sam i ostali poslanici iz opozicije, neće odustati od toga da traže da se sve reforme izvedu kvalitetno i do kraja“, naveo je Radunović.

On se, kako je kazao, nada i da će EU ostati na istim pozicijama, a to je da nema gledanja kroz prste crnogorskim vlastima, kao što su naučili i da će morati da se kompletno pozabave problemima, prvenstveno u svojim redovima.

„Lično mislim da ova vlast i Vlada nema snage da sprovede takve reforme u djelo i da bez demokratske smjene vlasti neće ni biti daljeg napretka u evrointegracijama“, poručio je Radunović.

On je ocijenio da su sve više toga svjesni i političari iz EU.

„I nadam se da državljani Crne Gore neće biti naivni da prihvate još jedan zaokret Đukanovića i njegove vlasti koji on čini, nemoćan da pogleda u oči svojim najbližim saradnicima koje mora da procesuira ukoliko u procesu evrointegracija želi dalje“, kazao je Radunović.

On smatra da građani mogu da očekuju reforme ukoliko budu mudri prilikom odlučivanja, i ponovo ne progutaju „udicu koju im ovih dana u vodu lagano spušta Đukanović, pokušavajući da osjeti puls građana i da li su spremni da nasjednu na još jednu njegovu prevaru“.

„Ali sam siguran da je ta epizoda završena i da niko više neće imati tolerancije prema njegovom prevarnom ponašanju“, naveo je Radunović.

Prema njegovim riječima, čim se pojavila klauzula o balansu tog dana je nastala panika u redovima DPS-a i počele su izjave koje idu u pravcu toga da nam EU i nije toliko značajna i da možemo bez nje.

„Strah me da je Đukanovićeva izjava samo početak epidemije koja će da zahvati razne apartčike iz vladajućih struktura, koji će početi da nas ubjeđuju da su nam neke druge opcije bolje, ne zato što stvarno misle da su bolje, već da bi zaštitili nezakonito stečenu imovinu Đukanovića i njemu najbližih saradnika“, dodao je Radunović.

On, kako je rekao, sa nestrpljenjem očekuje razvoj događaja na relaciji DPS-SDP i njihov aneks sporazumu. „S obzirom na to da Krivokapić ima priliku za popravni ispit, ima priliku da pokaže da ipak nije spreman da ide toliko daleko da i u ovoj prevari građana podrži Đukanovića i njegovu partiju“.

Bonus video: