Gegaj: Neki crnogorski političari dolivaju ulje na vatru

Prema riječima Gegaja, oni koji zagovaraju ideju prirodne, tj. velike Albanije, ,,nijesu prijatelji Albanije niti Albanaca“
173 pregleda 17 komentar(a)
Nikola Gegaj, Foto: Luka Zeković
Nikola Gegaj, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.10.2014. 11:14h

Pojedini crnogorski političari iz opozicije, umjesto da daju doprinos da se smire tenzije nakon fudbalske utakmice Srbija-Albanija, oni dolivaju ulje na vatru, kazao je poslanik DPS-a Nikola Gegaj.

Gegaj je istakao da , dušebrižnici teritorijalnog integriteta Crne Gore mogu da budu spokojni jer Albanci u Crnoj Gori nijesu, niti će ikada nauditi Crnoj Gori“.

“Nažalost, pojedini političari iz Crne Gore iz redova opozicije, umjesto da daju doprinos da se smire tenzije koje su evidentne bile nakon fudbalske utakmice Albanija – Srbija, zanošeni emocijama, oni još više potpaljuju dolivanjem ulja na vatru. Ti isti sad plasiraju priču o nekakvoj velikoj Albaniji koja prijeti navodno da osvaja i pojedine teritorije iz Crne Gore. Takvim dušebrižnicima teritorijalnog integriteta Crne Gore poručujem da budu spokojni, jer Albanci u Crnoj Gori nijesu, niti će ikada nauditi Crnoj Gori. Albanci kao manjinski narod, kada se odlučivalo o njenom konačnom državnom statusu, bili su na pravom putu sa većinskom Crnom Gorom” rekao je Gegaj za Portal Analitika.On je istakao da je ideja o prirodnoj Albaniji neprirodna i da su koncepti velikih država politike prošlosti.

“Teza o prirodnoj Albaniji anahrona je i kao takva neprirodna, jer živimo u vremenu kada balkanski narodi čine zajednice raznih država i samim tim nema nacionalne države na Balkanu. Ideja proširenja i promjena nacionalnih i etničkih granica na Balkanu, te u tom kontekstu različitih koncepata „velikih država“ dio su retrogradne politike iz prošlosti. U svakom pluralističkom društvu se mogu čutu i ovakvi tonovi, ali one nijesu odraz politike naših susjeda. U svim dosadašnjim izjavama albanski zvaničnici ističu da su granice na Balkanu nepromjenljive, te u prvi plan stavljaju značaj dobrih odnosa sa Crnom Gorom”, rekao je Gegaj.

Prema njegovim riječima, oni koji zagovaraju ideju prirodne, tj. velike Albanije, ,,nijesu prijatelji Albanije niti Albanaca“.

Bonus video: