Danilović: Nejednakost i nepravda porodi "revoluciju"

On je ocijenio da su “Đukanovićeve floskule o građanskom društvu u Crnoj Gori poražene”, dodajući da je u Crnoj Gori potreban dijalog
72 pregleda 7 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Goran Danilović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 16.10.2014. 11:33h

Ne treba tražiti krivce među djecom i omladinom u Beranama ili Ulcinju, među Novljanima i Plavljanima, u rožajskoj dzamiji ili podgoričkom Hramu, zbog toga što vole samo svoju zastavu, poklič i pjesmu, što im je Crna Gora u kojoj svi živimo tijesni kaput, a prava ljubav košulja ispod kaputa ili tetovaža ispod košulje, treba uzroku pogledati u oči, poručio je funkcioner Demokratskog fronta Goran Danilović.

"Da je nepromijenjena vladajuća elita, i pored načina koji će ostati do kraja izborno sporan, kao i svako glasanje u nas, uspjela da od referenduma na ovamo napravi ne toliko bogato koliko pravedno društvo danas bismo bili međusobno srećniji i podnošljiviji. Ovako, nejednakost i nepravda neminovno porodi "revoluciju" i to onu za koju je opšte čulo spremno”, naveo je Danilović na Fejsbuku.

On je ocijenio da su “Đukanovićeve floskule o građanskom društvu u Crnoj Gori poražene”, dodajući da je u Crnoj Gori potreban dijalog.

“Milo Đukanović lično ima veliku, istorijsku odgovornost za vladanje ovom zemljom po sistemu plašenja slutećim konfliktom. Ne da bi sebe oprao i spasio nego da bi ova zemlja imala budućnost on mora prestati da sprečava rješenje međunacionalnih odnosa u Crnoj Gori. Njegove floskule o građanskom društvu su poražene jer je stvorio klasno razorenu zajednicu koju neće umiriti nikakva NATO integracija! Ovo društvo ne može "pomiriti" strah od nekoga i nečega, treba nam lijek protiv strahova", piše Danilović.

Prema njegovim riječima, razgovor o svemu i među svima i prihvatanje odgovornosti za ono što može biti ne budemo li politički mudri.fil

“Crna Gora je navodno bježeći od velike Srbije došla do zida na kojemu piše nešto drugo. Velike Srbije nema, nije više tema ni medju dnevno angažovanim analitičarima, ali se postavlja pitanje kolika je Crna Gora!? Ne treba se plašiti zastava, samo daj da uradimo sve da ih nose pjesme i razgovori umjesto kopalja”, naveo je Danilović, dodajući da u državnoj politici, kao i u životu, prije ključnih dogadjaja bude uvijek znakova, najava i prethodećih pojava koje pametni i odvažni prepoznaju i reješavaju prije nego bude kasno. “Crna Gora, svi to znamo godinama, ima veliki, a nespretno skrivani, "unutrašnji problem". Licemjerno ponavljanje da nam nije ništa, da medjunacionalna "netrpeljivost" nije nacionalna nego politička, da se narod voli, a političari mrze zbog glasova moglo bi da nas košta skupo i to ubrzo i onda kada ne budemo imali da platimo ni minimalnu cijenu”, poručio je Danilović, dodajući da ono što govori biće dočekano na nož.

Ne očekujemo, kako je dodao, valjda da će u vremenu evropskih "nacionalizama" u zemljama srećnijim od naše, nas pohoditi kulturna, ekonomska ili ekološka revolucionarnost!?

”Teško!? Vrijeme je da otvorimo oči i pričamo! Zašto smo i koliko različiti, zašto djeca ali i davno odrasli ljudi ne mogu da se identifikuju sa državom Crnom Gorom za koju bi u nekom drugom trenutku dali i život!? Je li vrijedno ćutati sada o tome i ućutkivati one koji istaknutim zastavama traže da se sa njima priča da bi smo sjutra skupo plaćali ovu mučnu tišinu”, zaključio je Danilović.

Bonus video: