Pajović izgurao Bojanićev tabor

Pajovića podržalo 28 članova GO, dok je 24 odbilo da glasa
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2014. 05:41h

Predsjedništvo Pozitivne Crne Gore isključilo je sinoć na elektronskoj sjednici šest članova koji su u julu pokrenuli inicijativu za smjenu predsjednika Pozitivne Crne Gore Darka Pajovića.

Iz stranke su isključeni potpredsjednik Mladen Bojanić, Nikola Necko Koćalo, Dragan Ćiro Cvetković, Emin Duraković, Miloš Konatar i Goran Đurović, dok za isključenje nijesu bili predloženi Dritan Abazović i Luka Rakčević, koji su takođe bili potpisnici inicijative.

Prethodno je Glavnom odboru odlučeno da se Bojanić, koji je bio šef poslaničkog kluba, razriješi svih funkcija u stranci, kao i da se u Predsjedništvo uključe dva nova člana - Mirčeta Tomčić sa Žabljaka i Tamara Bajić iz Podgorice.

Na sjednici GO 28 članova je glasalo da Pajović vodi stranku do kongresa u maju naredne godine, dok je njih 24 odbilo da glasa, odnosno ranije napustilo sjednicu GO sa Bojanićem.

Mladen Bojanić

Oni su optužili Pajovića da je mimo Statuta pokušao da u GO uvede osam novih članova kako bi obezbijedio većinu. GO Pozitivne do sinoć je je imao 49 članova.

Prema Statutu Pozitivne, GO na predlog Predsjedništva utvrđuje kriterijume izbora kandidata za sve organe stranke i pravovremeno ih dostavlja organizacijama. Sjednica Predsjedništa prije GO nije održana.

Pajović je nakon sjednice izbjegao da odgovori da li je proširen GO, navodeći da “onaj ko gubi ima pravo da se ljuti”:

"Ova stranka ima institucije koje smo dvije godine gradili. To je Sud časti i Statutarna komisija i svako ko je nezadovoljan može da se žali".

Pajović je kazao da je na sjednici GO dobio punu podršku da vodi stranku do kongresa, navodeći da je završena kriza u Pozitivnoj i da je sada posvećena pripremama za parlamentarne izbore.

"Do tada imamo dvije godine. To je dovoljno vremena da se konsolidujemo i da pokušamo da ponovimo rezultat koji smo imali. Iz ovog iskustva smo izašli i jači i snažniji", rekao je Pajović nakon sjednice GO.

Nakon napuštanja sjednice, Abazović je nazvao pravnim nasiljem Pajovićevu odluku da se u nastavku sjednice GO, koja je prekinuta 31. jula glasa o novim članovima. On je optužio Pajovića da je nove članove uveo na silu, podsjećajući da, prema Statutu, tu odluku donosi Predsjedništvo.

"To je Drago Đurović i Nikšić. Klasičan DPS metod, kad nemate većinu ili kupite nekog ili uradite nešto da bi je na bilo koji način proizveli. Ovo nije Pozitivna Crna Gora, nije ono zbog čega smo se osnovali, niti vrijednosti za koje smo se borili", kazao je Abazović, navodeći da tako nešto ne bi dopustila nijedna partija u Crnoj Gori: "Na ovaj način se ne mijenja Crna Gora".

Mrdak: Dobiću ebolu

Pajović je odbio Bojanićev zahtjev da novinari prate sjednicu GO, a zbog toga su funkcioneri okupljeni oko stranačkog potpredsjednika napustili sjednicu.

"Idem odavde jer unutra se može dobiti ebola", prkomentarisao je Danilo Mrdak, koji se više nije vraćao na sjednicu.

Novinarima praćenje sjednice nije dozvoljeno ni nakon poziva bivše portparolke Ana Ponoš, uz obrazloženje da o tome samo Pajović odlučuje.

Galerija

Bonus video: