Konjević: Moramo jače protiv krupne korupcije

Konjević je podsjetio da je EK za Poglavlje 24 - Pravda, sloboda, bezbjednost, a za koje je on uglavnom nadležan, ocijenila da je Crna Gora napredovala
39 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2014. 06:16h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da je saglasan sa ocjenama Evropske komisije (EK) da su potrebni jači napori u borbi protiv korupcije, uključujući i onu na visokom nivou.

"Jedna od ključnih zamjerki Brisela jeste ograničen napredak u istragama, gonjenju i procesuiranju slučajeva korupcije, uključujući i onu na visokom nivou. Saglasan sam da su potrebni pojačani napori na ovom polju, kao i da je neophodno unaprijediti saradnju između tužilaštva i policije u istražnom procesu", kazao je Konjević za "Vijesti".

On je istakao da će izbor VDT-a, ali i jačanje institucionalnog sistema kroz formiranje Specijalnog tužilaštva za borbu protiv organizovanog kriminala, te formiranje posebnih organizacionih jedinica u Upravi policije, kao što su za finansijske istrage, sajber kriminal, borba protiv terorizma biti dovoljni preduslovi da crnogorske institucije jače udare na kriminal i korupciju.

Konjević je podsjetio da je EK za Poglavlje 24 - Pravda, sloboda, bezbjednost, a za koje je on uglavnom nadležan, ocijenila da je Crna Gora napredovala, te da se mjere iz Akcionog plana realizuju u predviđenim rokovima.

"Partneri iz EK su konstatovali napredak u oblasti reforme javne uprave, a posebno su izdvojili rezultate u oblasti borbe protiv droga i ukazali na porast zapljene droge za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu", rekao je Konjević.

U tom kontekstu, kako je naglasio, crnogorska policija ima dobru saradnju sa partnerskim službama iz regiona, ali i EU i SAD.

"Najbolji dokaz za to jeste hapšenje jednog od najtraženijih bjegunaca, osumnjičenog za šverc kokaina, Darka Šarića. Vjerujem da će razmjena podataka i informacija sa evropskim službama, što je omogućeno nedavno potpisanim Sporazumom o strateškoj i operativnoj saradnji sa EUROPOL-om, biti dodatan impuls za ostvarivanje rezultata ne samo u oblasti borbe protiv droga, nego u svim drugim segmentima borbe protiv organizovanog kriminala”, rekao je ministar unutrašnjih poslova, koji je podsjetio i da je u Poglavlju 24 ostvaren napredak u, za EU, veoma važnoj oblasti koja se tiče azila i migracija.

"Otvaranjem Prihvatilišta za strance i Centra za azilante stvoreni su preduslovi za njihov adekvatan smještaj, a pokrenuti su i novi slučajevi u oblasti krijumčarenja migranata i trafikinga ljudima", naveo je on.

I opozicija da nadgleda nabavku opreme za identifikaciju birača

Konjević je podsjetio da je MUP, kada je riječ o zahtjevu EK o vraćanju povjerenja u izborni proces, preuzeo vođenje biračkog spiska i da intenzivno radi na uspostavljanju sistema elektronske identifikacije birača, što je pozdravljeno u Izvještaju o napretku.

"MUP je, odmah nakon što je Vlada zadužila Ministarstvo finansija da obezbijedi 200.000 eura, pripremio prijedlog Projektnog zadatka za uspostavljanje elektronske identifikacije birača. Kako bi ovaj proces bio transparentan i odrađen na najbolji mogući način, MUP se obratio predsjedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću sa molbom da u cijeli postupak uključi predstavnike političkih partija u parlamentu. To podrazumijeva da predsjednik Skupštine odredi po jednog predstavnika informatičke struke i iz redova vlasti i iz opozije, koji bi sa predstavnicima Ministarstva izvšili reviziju prijedloga projektnog zadatka i kasnije takođe učestvovali u sprovođenju procedure nabavke opreme", rekao je Konjević.

Bonus video: